czwartek, 26 marca 2009

Chilli con carne

To jedna z potraw mojego żelaznego repertuaru - robię ją co jakiś czas, bo zawiera w sobie nasze ulubione smaki: pomidory, paprykę, fasolę.
Potrawy jednogarnkowe gotuje się przyjemnie - to jest ich zaleta, że po prostu dorzucamy do garnka różne składniki i potem tylko sama przyjemność mieszania i dosmaczania.

Moja wersja:

- 50 dkg mielonego mięsa (najczęściej używam wołowo-wieprzowe, może być też drobiowe)
- 1 cebula
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w zalewie lub kilka świeżych
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy: ostra papryka w proszku, sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka gorącej wody

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zeszklenia.
Dodać mięso i dokładnie je przesmażyć.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę tak jak cebulę, dodać do mięsa - chwilę smażyć.
Następnie dodać:
odcedzoną fasolę, rozdrobnione pomidory , zalewę z pomidorów, zmiażdżony czosnek i wodę.
Wszystko dokładnie wymieszać i dusić ok. 30 minut.
Następnie dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze kilka minut.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do potrawy, zagotować.


Posted by Picasa

2 komentarze:

  1. Ale jeszcze trochę zimowo - takie pyszne smaki z pogranicza.

    OdpowiedzUsuń