piątek, 27 marca 2009

Szafranowe jajka


Dla miłośników wszelkich galaretek - i słodkich i pikantnych - ekspresowa propozycja, z minimalnym wysiłkiem.




Przepis pochodzi z dodatku "Pani domu" - "Potrawy wielkanocne" 2004.

Składniki:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- szczypta szafranu
- żelatyna
- sól do smaku
- dodatki według uznania - np. zielony groszek z puszki

Zagotować bulion, dodać szafran i gotować 5 minut. Ewentualnie dosolić - galaretka powinna być zawsze dobrze słona.
Przecedzić przez gęste sitko.
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, dodać do bulionu, dokładnie wymieszać.
Ja używam żelatynę bez gotowania - jest wygodniejsza w użyciu..
Jajka w całości włożyć do foremek, zalać galaretką.


Odstawić do stężenia.

1 komentarz:

  1. Jakie proste a jednocześnie oryginalne. Nie pytam się nawet czy smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń