czwartek, 9 kwietnia 2009

Karczek duszony z grzybami i śliwkami.


To moja propozycja na świąteczny obiad, która nie wymaga dużo pracy, ani czasu - za to pysznie smakuje.
Po wstępnej obróbce sama się robi w garnku.
Świetnie się sprawdza, jeśli mamy ugościć większą ilość osób.
Nie musimy walczyć z patelnią i smażyć lub odsmażać na bieżąco góry kotletów - my w kuchni, a goście przy stole.
Wtedy zawsze przytrafią się niemiłe przypadki - albo coś się przypali, albo oparzymy się tłuszczem (przy okazji plamiąc ubranie) i zamiast rozkoszować się smakowitym mięskiem "gotujemy się w środku", albo wychodzimy "z nerw".
Przeżyłam coś takiego szczególnie boleśnie, kiedy w Wigilię (kilka lat temu) rzuciłam się na głębokie wody i smażyłam pstrągi już w trakcie kolacji.
Jedna z rybek wyślizgnęła mi się z ręki i sama wskoczyła na patelnię. Gorący olej prysnął jak fontanna i poparzył mi obie ręce, a niewielka plamka rozlała się momentalnie na białej bluzce.
Na świąteczne obiady przy zwiększonym spożyciu rodzinnym wolę przygotować pieczonego ptaka, pieczeń lub właśnie takie mięso duszone.


Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego bez kości
- kilka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek (bez pestek)
- 2 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika)
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
- smalec do smażenia - niestety, to niezdrowe, ale takie mięso smażone na oleju to zupełnie nie te klimaty


Grzyby opłukać i namoczyć wcześniej w letniej przegotowanej wodzie ( na 2 godz).
Śliwki namoczyć krótko - 10 minut.
Mięso pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Smalec rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso dość mocno z obu stron - tak, żeby się lekko zrumieniło.
Mięso przełożyć do rondla, na patelnię wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. W ten sposób zbierze się jeszcze trochę wywaru z mięsa.
Wodą z patelni zalać mięso - wody powinno być tyle, żeby zakryła mięso całkowicie.
Dodać grzyby i śliwki - dusić na małym ogniu ok. 1 godz.
20 minut przed końcem dodać żurawinę, sól i pieprz.
Takie mięso najlepiej smakuje z dodatkiem mącznym czyli kopytkami, kluskami śląskimi lub kładzionymi.


1 komentarz:

  1. O rany!
    Tak smakowicie wygląda to mięsko!
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń