czwartek, 9 kwietnia 2009

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa - taka najbardziej tradycyjna jest zawsze na moim wielkanocnym stole w towarzystwie jajek.
Wydawałoby się, że już się znudziła, opatrzyła i nie wytrzymuje konkurencji z nowymi, oryginalnymi ...  a jednak nie, wszyscy goście i domownicy najbardziej jej się dopominają.

Jak to z sałatkami najczęściej bywa (szczególnie z tymi robionymi od lat), nie mam dokładnie zmierzonych ilości składników, dobieram do ilości podstawy czyli włoszczyzny.

To rodzinny przepis, taki sam od wielu lat.

Składniki:
- 6 - 8 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 średnie cebule
- 3 średnie ogórki kiszone
- 2 jabłka
- 4 jajka
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 mały słoiczek majonezu
- 2 łyżki musztardy stołowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz czarny mielony, 1/2 kostki rosołowej

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem kost
ki rosołowej.
Jajka ugotować na twardo.
Ogórki, jabłka i cebulę obrać ze skórki.

Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, dodać osączony z zalewy groszek.
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

Musztardę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem.
W salaterce posypać posiekaną natką pietruszki.
Jak w przypadku każdej sałatki mamy szerokie pole do popisu w dekorowaniu sałatki w salaterce.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

1 komentarz:

  1. Mi się nigdy nie znudzi ta sałatka :) Też ją zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń