środa, 15 kwietnia 2009

Schab pieczony z jabłkami


To moja propozycja obiadowa przygotowana na drugi dzień Świąt w ramach Kuchni Wielkanocnej.
Należy do grup dań bardzo łatwych w przygotowaniu, z minimum wysiłku kucharskiego - z pysznym efektem smakowym.
Właściwie nie ma tutaj co zepsuć, ta pieczeń zawsze się udaje - pod jednym warunkiem: odpowiedni czas i temperatura pieczenia.
Nie za krótko, nie za długo.

Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 3 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki ziół prowansalskich, majeranek

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek rozetrzeć z solą.
Mięso natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami.
Uło­żyć je w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, skropić olejem.
Wstawić do nagrzanego piekar­nika i piec 1,20 godz. w temperaturze 200°C bez przykrycia.
Gdy mięso się zrumieni podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem.
Pół godziny przed końcem pieczenia obłożyć mięso cząstkami jabłek , posypać jabłka majerankiem.

Upieczone mięso wyjąć i pokroić w plastry.
Najlepiej użyć do tego specjalnego noża z ząbkami, wtedy mięso się nie poszarpie.
Ułożyć je na półmisku, obłożyć jabłkami.



Moja propozycja podania: z pieczonymi ziemniakami , z dodatkiem żurawiny do mięs.
W sosjerce można podać wytworzony w trakcie pieczenia sos.

Zdjęcia zdążyłam zrobić tylko w kuchni - przy stole zajęliśmy się jedzeniem.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie domowe pieczenie
    smak jest bez porównania lepszy od tych kupnych..

    OdpowiedzUsuń