poniedziałek, 13 kwietnia 2009

Świąteczny żurek



Ukiszony żur przecedzamy przez sitko i szybko możemy przygotować zupę z jego udziałem.
Szybko tym bardziej, że w okresie świątecznym dysponujemy smakowicie pachnącym wywarem.
W mojej kuchni zawsze jest to woda pozostała po gotowaniu białej kiełbasy i parzeniu surowego wędzonego boczku - oczywiście każda z osobnego garnka.
Spotkają się dopiero przy okazji gotowania żurku.

To moja kolejna propozycja w Kuchni wielkanocnej - przepis własny.

Składniki:
- 3 szklanki zakwasu
- 6 szklanek wywaru ( z wędzonego boczku i białej kiełbasy)
- 2 - 3 łyżki chrzanu
- sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie
- biała kiełbasa
- jajka ugotowane na twardo
-
cebula posiekana w kostkę
- olej
 

Wywar doprowadzić do wrzenia, wlać zakwas, dokładnie wymieszać - zmniejszyć płomień.
Dodać chrzan i przyprawy, zagotować.
Na małej patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulkę (na rumiano).


Na każdym talerzu lub w miseczce ułożyć połówki jajek i białą kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki.
Wlać żurek - a dodatkiem dla smakoszy jest smażona cebulka, którą się dodaje do zupy już bezpośrednio na talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz