poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Zapiekanka "gołąbkowa"

Wielkanocne obżarstwo powoli się kończy - już chyba zostały zjedzone wszystkie nagromadzone przed świętami zapasy i wracamy do kulinarnej normalności.

Przy okazji pragnę podziękować za wszystkie świąteczne życzenia, które od Was otrzymałam.

A po świętach może coś łatwego i szybkiego czyli danie w jednym garnku?

Zapiekanka gołąbkowa

Potrawa zrobiona ze wszystkich składników na tradycyjne gołąbki, ale łatwiejsza i szybsza do wykonania.
I oczywiście różni się bardzo wyglądem - wszystko w jednym garnku.
Jednak smakiem nie odbiega tak bardzo od tradycyjnych gołąbków czyli farszu zawijanego w liście kapusty.

Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 szklanki ryżu
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, kostka rosołowa

Ugotować ryż tak jak do gołąbków.
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować kilka minut, odcedzić do miski.
Do wody po kapuście włożyć kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy, zagotować.
Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, doprawić solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami kapustę i mięso z ryżem. Ostatnią warstwę ułożyć z kapusty - docisnąć.
Zalać wodą z kapusty.



Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C ok. 30 minut.
Chociaż w wywarze jest koncentrat pomidorowy można dodatkowo przygotować oddzielnie gęsty sos pomidorowy do polania zapiekanki na talerzu.
Pysznie smakuje z gotowanymi ziemniakami - tak jak oryginalne gołąbki.

2 komentarze:

  1. taka wersja gołąbków do robienia mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysl, i mniej pracochlonny od zwyklych golabkow
    bede musiala sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń