czwartek, 7 maja 2009

Mizeria "po polsku"

"Trudno dziś dociec, dlaczego smaczna i orzeźwiająca sałata z ogórków ochrzczona została w kuchni polskiej tą posępną raczej nazwą." ("W staropolskiej kuchni")
Pewnie dlatego, że nigdy nie była źródłem energetycznego jedzenia.
O wartościach kalorycznych potraw nasi pradziadowie nie wiedzieli tyle i tak naukowo, jak my dzisiaj.
Ale doskonale rozumieli, które produkty i potrawy dają im siłę do pracy - potrafią nasycić i zaspokoić głód.
A ogórki do nich nie należą - stąd i nazwa sałatki.

Jednak mizeria jest obecna w polskiej kuchni nieprzerwanie od dawna i chyba nawet sposób jej przyrządzania niewiele się zmienił.

Składniki:

- 2 - 3 zielone ogórki
- 1/2 szklanki śmietany
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drobno posiekanego kopru
- sól, pieprz mielony

Umyte ogórki obieramy, kroimy lub szatkujemy na cienkie plasterki, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na kilka minut.




Po tym czasie odlewamy sok i posypujemy ogórki mielonym pieprzem.
Do śmietany dodajemy cukier, mieszamy i czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Ewentualnie można dodać posiekany koperek.
Śmietanę mieszamy dokładnie z ogórkami i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.


4 komentarze:

  1. Gdyby mój mąż zobaczył tą mizerie, pewnie jutro zarzyczyłby sobie mielone i ziemniaki z koperkiem :) Uwielbiamy mizerię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też możemy stale jeść taką mizerię

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze przygotowywałam mizerię bez cytryny, po wypróbowaniu TEJ mizerii włączam ją do naszego rodzinnego jadłospisu, bo jest świetna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mnie cieszy, kiedy moje propozycje się przydają :)

    OdpowiedzUsuń