wtorek, 7 lipca 2009

Chłodnik hiszpański

Najpopularniejszy chłodnik hiszpański to gaspacho (czasami pisany po polsku "gazpacho).
Po lekturze kilkunastu przepisów zrobiłam własną wersję.
Pyszną zimną kombinację letnich składników.

Moich najbardziej ulubionych z pomidorami na czele.


Ważne, aby była silnie oziębiona - przyprawiamy solą i pieprzem jak już jest naprawdę zimna.


Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki wywaru z chudego mięsa
- 2 szklanki soku pomidorowego ze świeżych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 duży świeży ogórek
- 2 strąki zielonej papryki
- kilka zielonych oliwek nadziewanych papryką
- kilka kromek bułki
- masło do smażenia
- sól, pieprz

W wazie połączyć sok pomidorowy z przecedzonym wywarem i sokiem z cytryny.
Dodać 2 - 3 kromki bułki obrane ze skórki, oliwę i zmiksować.
Ogórka obrać ze skórki, paprykę oczyścić z pestek - umyć, osuszyć i pokroić kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w paseczki lub krążki.
Oliwki pokroić na plasterki.
Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.
Wszystkie składniki dodać do chłodnika, starannie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Doprawić solą i pieprzem.
Z pozostałych kromek bułki usmażyć na maśle grzanki (podawać je osobno).


1 komentarz: