sobota, 4 lipca 2009

Chłodnik pikantny

Składniki:

- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- sok z cytryny
- świeży koperek i szczypiorek
- 15 dkg szynki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól, pieprz, cukier

Pomidory i ogórki umyć (pomidory sparzyć), obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Posiekać cebulę, drobno pokroić szczypiorek i koperek.
W głębokim naczyniu wymieszać warzywa, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i musztardą, dodać przyprawy do smaku.
Zalać warzywa.
Schłodzić lodówce.
Przed podaniem pokroić szynką w paseczki i włożyć do wazy.

3 komentarze:

  1. ooo,swietnie brzmi,nastepny taki bedzie przy dalszych upalach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosi@ - Ja się tak rozpędziłam chłodnikowo, że mam w kolejce kilkanaście przepisów na do wykonania.
    A mąż tylko się oblizuje i czeka...

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, idealny na aktualne upaly!

    OdpowiedzUsuń