poniedziałek, 27 lipca 2009

Co nowego w Spiżarni? - podsumowanie nr 2


Od czasu pierwszego podsumowania w naszej Spiżarni przybyły 42 nowe specjały.

Jak widać zwiększyła się ilość przetworów warzywnych.

A wszystkie propozycje pyszne i warte wypróbowania.

W tym podsumowaniu nie zrobiłam bardziej szczegółowego podziału, ponieważ większość przepisów to jeden przykład w danej kategorii (szczególnie warzywa).






Owoce

Chutney z rabarbaru
Czarno - czerwona konfitura porzeczkowa
Czereśnie marynowane z imbirem

Dżem morelowy
Dżem wiśniowy z amaretto
Dżem wiśniowy z wanilią
Dżemy borówkowe z alkoholem i bez (alkoholu)
Galaretka porzeczkowa
Galaretka z czarnych porzeczek
Jagody w syropie
Kompot truskawkowy
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z wiśni
Mrożone truskawki w plasterkach
Powidła z czarnej porzeczki
Skórki cytrusowe w syropie
Sok wiśniowy
Wiśnie drążone
Wiśnie kandyzowane
Wiśnie kandyzowane
Wiśnie marynowane
Wiśnie na ostro w chrzanie
Wiśnie na zimę
Wiśnie w kompocie
Wiśnie w syropie
Wiśniowa frużelina
Wiśniowa konfitura z rumem

Warzywa

Cukinia w słodko - kwaśniej zalewie
Dżem z buraków
Fasolka w słoiczku
Korniszony
Ogórki kiszone w serwatce
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne/kiszone
Ogórki na ostro
Ogórki po żydowsku
Ogórkowa sałatka szwedzka
Pikantne ogóreczki
Pikle ogórkowe
Rzodkiewki w curry
Sałatka z curry z ogórkami
Sos słodko - kwaśny

2 komentarze:

  1. Zawsze zastanawiam się co to ten chutney i z czym to się je ?
    Ja w tym roku tylko dżem z truskawek, z czarnej porzeczki i kompot z wiśni mam.
    Ale w przyszłym roku mam nazieję coś porobić więcej :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chutney to sos z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami owoców lub warzyw.
    Sos do mięs na ciepło i zimno - to naprawdę znakomity dodatek.

    OdpowiedzUsuń