czwartek, 9 lipca 2009

"Spiżarnia 2009" - podsumowanie Nr 1

Pora na pierwsze podsumowanie owocowo - warzywnej "Spiżarni 2009".

Na początku jednak chciałabym wyjaśnić pewną kwestię.
Biorąc udział w takiej zabawie, przyjmując zaproszenie od organizatora oznaczamy nasze posty banerem, aktywnym linkiem lub inną informacją.
Czytając przepisy dotychczas zgłoszone ( na moją pocztę i na Durszlaku), znalazłam na 6 blogach przepisy, które nie są w żaden sposób
oznaczone uczestnictwem w akcji.
Posty nie mają banera, linka lub innej informacji, że taki wpis jest również formą udziału w zabawie.
Wpisałam się w każdym takim blogu w komentarzach - prosząc o wyjaśnienie tej kwestii.
Jeśli jednak autor bloga nie umieszcza żadnej informacji w swoich postach, to jest dla mnie znakiem, żeby nie uwzględniać ich w swoim końcowym podsumowaniu .
Durszlak jest tylko pośrednikiem w zabawie - nie jest organizatorem żadnej z akcji, które się tam ogłaszają.

W tej pierwszej części podsumowania znalazły się wszystkie przepisy dodane na Durszlaku.
W następnych częściach będę uwzględniać tylko posty wyraźnie oznaczone.

W owocowo - warzywnej Spiżarni mamy 33 przepisy.
Najwięcej jest oczywiście owocowych, co było do przewidzenia - taki przecież mamy kalendarz przyrody.
Trzeba szybko wykorzystywać owoce, kiedy są dostępne.


Przetwory owocowe


Dżemy, frużeliny, konfitury:

Dżem aroniowy

Dżem czereśniowy

Dżem jagodowy

Dżem rabarbarowy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z waniliową nutką

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy z kiwi

Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym.

Frużelina z truskawek

Marmolada pomarańczowa

Niskosłodzona konfitura z czarnej porzeczki

Truskawki po prostu

Truskawki z imbirem

Truskawkowa frużelina

Truskawki z macierzankową nutą


Kompoty:

Czereśnie w kompocie

Domowe kompoty

Kompot z agrestu zielonego

Kompot jabłkowo - wiśniowo - porzeczkowy

Truskawki w soku własnym


Na surowo:

Tarte płatki dzikiej róży


Soki, syropy:

Sok różany

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Octy, kiszonki

Kiszone cytryny

Malinowy ocet balsamiczny


Warzywne

Ajvar

Ajwar (ostry)

Namasu

Pasta włoska czyli solony czosnek


Owocowo - warzywne

Brown Sauce

Chutney truskawkowo - sojowy

Chutney z rabarbaru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz