sobota, 4 lipca 2009

Truskawki w soku własnym

To łatwy przepis na przygotowanie przetworów owocowych - nazywany także "kompotem bez zalewy".
Kompot bez zalewy można robić na kilka sposobów.

1. Osączone owoce układać w wyparzonej misce, przesypać cukrem, pozostawić w lodówce. Gdy puszczą sok przełożyć do wygotowanych lub wyprażonych słoików.

2. Przygotowane owoce od razu układamy w wygotowanych słoikach przesypując drobnym cukrem.

Przepis pochodzi z książki Z. Zawistowskiej "Przetwory domowe" 1981.
Było to wydanie specjalne Redakcji Tygodnika "Zwierciadło" - w tamtych czasach bardzo poszukiwanego czasopisma dla kobiet.
Składniki:

- 1 kg truskawek
- 15-20 dkg cukru

Truskawki wypłukać, osuszyć na sicie, obrać z szypułek.
Układać w słoikach przesypując cukrem.


Pozostawić na kilka godzin, aby puściły sok.
Następnie uzupełnić zawartość słoików owocami wcześniej zasypanymi cukrem.
Zamknąć słoje i pasteryzować w temperaturze 90 C przez 20 minut (większe słoiki - 25 minut).
Po zakończeniu pasteryzacji szybko ostudzić.
Przechowywać w zaciemnionym pomieszczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz