poniedziałek, 6 lipca 2009

Zupa brokułowa na lato


Wczorajszy niedzielny obiad w upale - jak to w ostatnich dniach.
Moja dietetyczna zupa była pierwszym daniem obiadu (dla wszystkich).
Bardzo łatwa zupa i szybko się gotuje.
Duża część selera nadaje zupie bardzo smaczny wyrazisty akcent.


Składniki:

- 1 świeży brokuł
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 2 łyżki śmietany 12%
- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy
- 1 - 1,5 litra wody

Włoszczyznę obrać, umyć i ugotować w połowie ilości wody wraz z przyprawami.
Z brokuła odciąć część korzeniową, umyć, ugotować w drugiej części wody: włożyć do wrzącej osolonej wody, zagotować pod przykryciem.
Następnie odkryć i gotować ok. 7 minut - brokuł gotowany pod przykryciem traci swój piękny kolor.



Odłożyć kilka różyczek brokuła - pozostałe wszystkie warzywa zmiksować w części wywaru, dolać pozostałe oba wywary.
W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić śmietanę, dodać wlać do garnka - zagotować.
Dodać do zupy odłożone brokuły.
W tej wersji można podawać samą zupę - bez dodatków.
 



2 komentarze: