poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Jak lato - to leczo

Środek lata - najlepsza pora na pomidora.

Uwielbiam smak pomidorów , ale właśnie takich prawdziwie letnich, wakacyjnych - najsmaczniejszych.
Prawdziwie pomidorowe pomidory - 100% pomidora w pomidorze.

Nie kupuję te bledziutkie chudziny zimowe o plastikowym smaku i bez zapachu.

Właśnie rozpoczęła się kolejna zabawa kulinarna u Olgi Smile, czyli Pomidorowy sezon 2009 - z pomidorem w roli głównej.
Akurat jak na zamówienie, bo my teraz pomidory zjadamy prawie na wszystkie posiłki.
A do słoików na zimę też trafią niedługo (jak co roku).

Leczo można zrobić zawsze, ale letni pomidor i papryka dają najpełniejszy bukiet smakowy.
Robię leczo w dwóch wersjach: pieczarkowe i z kiełbasą.
Najwygodniej mi smażyć na woku, chociaż to nie potrawa z kuchni chińskiej.
Nigdzie nie jest jednak powiedziane, że tylko chińszczyznę można w nim smażyć.

Składniki:

- 25 dkg obranych pieczarek
- 2 papryki białe
- 1 mała papryka zielona
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, mielona papryka

Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć kilka minut na patelni, często mieszając.
Zdjąć z patelni (do miseczki lub na talerzyk).



A na pozostałym oleju usmażyć cebulę i paprykę, dusić ok. 10 minut - można podlać trochę wody.



Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić.



Dodać do papryki i razem dusić kilka minut.
Dołożyć pieczarki, przyprawić do smaku - chwilę jeszcze poddusić.


1 komentarz:

  1. Mam dokładnie to samo: jak lato, to leczo! Z dojrzałymi na słoncu pomidorami. Robię je z mięsem lub bez, często z kabaczkiem lub cukinią. Z pieczarkami tez mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń