poniedziałek, 14 września 2009

Co nowego w Spiżarni? - podsumowanie 3


Kolejne cząstkowe podsumowanie naszej wspólnej akcji "Spiżarnia 2009" obejmuje dłuższy okres, bo ponad miesiąc od poprzedniego.

W tym czasie zrealizowaliśmy 77 przepisów na przetwory.
Z tych propozycji można jeszcze skorzystać w tym roku - większość tych owoców i warzyw jest jeszcze dostępna na rynku lub rośnie u szczęśliwych posiadaczy grządek i drzewek w ogródkach, działkach, na polach.

Tym razem przepisy zebrałam w dwóch częściach: na słodko i na słono, kwaśno, pikantnie.




Część I: Na słodko


Ananas z cukinii

Ananasy z cukinii

Dżem cukiniowo - pomarańczowy

Dżem marchwiowo - cytrynowy

Dżem morelowy

Dżem morelowy z migdałami

Dżem morelowy z wanilią

Dżem niby-pomarańczowy

Dżemy: brzoskwinia, malina, jagoda

Dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek i gruszek

Galaretka z czarnej porzeczki

Gruszki marynowane

Gruszki w kompocie

Gruszki w syropie

Jabłka korzenne

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek

Konfitura bananowa z imbirem

Konfitura gruszkowa z dużymi kawałkami owoców

Konfitura imbirowa z gruszek

Konfitura morelowa z wanilią

Konfitura nektarynkowo - morelowa

Konfitura śliwkowa z cytrusami

Konfitura z cukinii o smaku pomarańczowym lub cytrynowym

Konfitura z wiśni

Konfiturka morelowa

Konfitury z czerwonych porzeczek i mango

Maliny

Morele w miodzie

Morele w sosie własnym

Morele w syropie waniliowym

Mus jabłkowy z papierówek

Sok jabłkowy

Sok wiśniowy

Sok z aronii z pomarańczą

Sok z wiśni

Śliwki marynowane w winie

Śliwki węgierki w korzennej zalewie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w słodkiej marynacie

Wiśnie w syropie

Wiśnie z miodem

Wiśniowy dżem


Część II: Na słono, kwaśno, pikantnie

Chutney jabłkowo - sojowy z imbirem

Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy z czosnkiem i majerankiem

Chutney wiśniowy

Domowy ketchup

Fasolka w zalewie

Hakusai - asazuke ("szybkie pikle")

Keczup domowej roboty

Keczup z czerwonej porzeczki

Kurki marynowane

Leczo (przepis z Budapesztu)

Leczo z kabaczkiem

Liście winorośli w solance

Marynowane morele

Marynowane warzywa na chrupiąco

Melanzane sott`olio (bakłażany w oliwie)

2 komentarze:

  1. O, fajnie, że już jest, można jeszcze skorzystać z przepisów. Przy okazji zauważyłam, że zapomniałam dodać moich moreli w miodzie, co zrobiłam przed chwilą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dorzuciłam do tego podsumowania - morele jeszcze są, a następne podsumowanie za 2 tygodnie.

    OdpowiedzUsuń