sobota, 31 października 2009

Dynia pasteryzowana słodzona (do sałatek).


Chciałam zrobić z dyni coś do Spiżarni, ale nie koniecznie musiała to być dynia marynowana (najbardziej znany mi przetwór - wytwór dyniowy).
W książeczce Z. Zawistowskiej "Przetwory domowe" 1981 r. (kopalnia przepisów!) znalazłam ten właśnie.
Doskonały przepis dla zapobiegliwych sałatkożerców
Tak przygotowana dynia może być dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych.
Robimy sałatkę, coś tam sobie komponujemy, sięgamy do zapasów i ... mamy jak znalazł.
Nie wiem jaki będzie efekt smakowy, bo to premiera.

Składniki:

- 1 kg oczyszczonej dyni
- 50 dkg cukru
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Dynię umyć, obrać, usunąć luźny miąższ z pestkami.
Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę.
Zagotować 2 - 3 szklanki wody, do wrzątku włożyć dynię, gotować 1- 2 minuty, odcedzić.
Odmierzyć 2 szklanki wywaru, dodać cukier, kwasek cytrynowy, pieprz i ziele angielskie, zagotować.
Dynię ułożyć w niewielkich słoikach, oprószyć cynamonem i goździkami.
Zalać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki wstawić do garnka z podgrzaną wodą.
Pasteryzować w temperaturze 85 C przez 20 minut.
Wyjąć słoiki, docisnąć zakrętki, ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz