piątek, 30 października 2009

Pieczone ziemniaki z farszem śledziowym


Druga odsłona pieczonych ziemniaków - tym razem z farszem śledziowym.
Od razu powiem, że to dla mnie najlepszy skład .
Taka inna wersja naszych polskich ziemniaków w mundurkach ze śledziami w śmietanie - pycha.
W tym zestawie ciepłe ziemniaki łączące się ze śledziowym nadzieniem są bardzo mi zasmakowały.

Tym razem upiekłam ziemniaki innym sposobem, korzystając z przepisu na blogu Iss
Nie gotowałam ich wcześniej, za to dłużej piekłam.


Ziemniaki po umyciu nacięłam z jednej strony na krzyż i natarłam mocno solą.
Włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem i piekłam ponad 1,5 godziny w temperaturze 190 st.C

Sałatka śledziowa:

- śledzie marynowane wraz z cebulką
- kilka łyżek groszku konserwowego
- 2 jajka na twardo
- 1 ogórek kiszony
- jogurt
- majonez
- cukier, pieprz ziołowy

Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem i majonezem, dodać rozdrobnione jajka, groszek i ogórek pokrojony w ćwierćplasterki.
Do sosu dodać pokrojone śledzie i cebulkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz