sobota, 3 października 2009

Podgrzybki marynowane

Grzybów sama nie zbieram w lesie - nie znam się, nie umiem znaleźć.
Jedyne, których jestem pewna, to kurki.
Trochę mniej pewności mam przy podgrzybkach - jak już coś takiego znajdę potrzebuję kontroli osoby z lepszym doświadczeniem grzybiarskim.
Podgrzybki znalezione, zamienione w pyszną zakąskę.

Składniki:
- 1 kg oczyszczonych grzybów
- cebula
- marchew
- ocet 10%
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Grzyby dokładnie opłukać, przyciąć trzonki.
Obgotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem marchewki (pokrojonej w talarki) i cebuli, osączyć.
Przełożyć do słoików.
Do 2 szklanek wody wlać 1 szklankę octu, dodać przyprawy, gotować 5 minut.
Grzyby w słoikach zalać przygotowanym płynem, zamknąć.
Pasteryzować 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz