piątek, 16 października 2009

Ryba smażona

Przepis pochodzi z książki K.Pospieszyńskiej "Cymes czyli kuchnia żydowska".

Składniki:
- 6 filetów z mintaja
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Kaszkę lub tartą bułkę wymieszać z mąką, solą i pieprzem.
Filety pokroić na porcje, dokładnie panierować.
Część oleju wlać do głębokiej patelni, wsypać cebulę, smażyć na średnim ogniu do zrumienienia, wybrać łyżką cedzakową do miseczki.
Wlać na patelnię pozostały olej i smażyć filety na złoty kolor z obu stron.
Usmażoną cebulkę rozprowadzić na rybę i smażyć dalsze 5 minut na małym ogniu.
Podawać na gorąco lub na zimno.


1 komentarz:

  1. Ten przepis jest spodobał mi się, rózne dodatki stosowalam do ryby ale nie wpadłam na zwykła naszą cebulę.
    Moze dlatego,że nie znam osoboscie żadnego Żyda, ktory by gotował wg kuchni zydowskiej.
    Pozdrawiam Cię Frezjo cieplutko, mam nadzieję,że już sie lepiej czujesz:)

    OdpowiedzUsuń