wtorek, 10 listopada 2009

Kiełbasa w sosie polskim


Według przepisu z książeczki M.Lemnis, H.Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" 1980r.

Moja szósta propozycja w zabawie "Gotujemy po polsku!" , której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl

Składniki: (zrobiłam z 1/2 ilości składników)
- 80 dkg - 1 kg "białej" kiełbasy
- 1 butelka jasnego piwa
- taka sama ilość wody
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki octu winnego
- skąpą łyżkę cukru
- sól do smaku

Cebulę drobno posiekać.
Do garnka wlać gorącą wodę, piwo i zagotować.
Dodać cebulę i kiełbasę - gotować na małym ogniu 20 minut.


Wyjąć kiełbasę, a wywar przetrzeć przez sitko.
Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę i dokładnie połączyć z przetartym wywarem.
Dodać ocet winny, cukier, sól.
Sos zagotować i włożyć do niego kiełbasę pokrojoną na skośne kawałki.
Z tą ilością mąki sos nie jest gęsty - można więc użyć więcej mąki, jeśli wolimy gęstszy.

2 komentarze:

  1. JUz wiem, jak jutro zrobię białą kiełbasę na kolację ! Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pyszna, pyszna - cała porcja zniknęła głównie w jednym żołądku (męskim).

    OdpowiedzUsuń