poniedziałek, 9 listopada 2009

Kluski (łyżką) kładzione


Moje bardzo, bardzo ulubione kluseczki - numer jeden na liście kluch i klusek.
Tylko do mięsnego sosu - nigdy w słodkich kombinacjach.
Muszą pływać w tym sosiku swobodnie...

Ten przepis to moja czwarta propozycja w zabawie "Gotujemy po polsku!" pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl




Składniki:

- mąka pszenna
- 1 surowe jajko
- woda (mineralna gazowana)
- sól

Jajko dokładnie rozbić widelcem lub mieszadłem, dodać wodę.
Od pewnego czasu używam wodę mineralną gazowaną, wydaje mi się, że z dodatkiem tej wody kluski są bardziej puchate i lekkie.
Ciągle mieszając dodajemy mąkę, aż ciasto będzie dość gęstą masą.
Solimy i jeszcze raz mieszamy.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić.
Łyżkę stołową zanurzamy we wrzątku, następnie brzegiem łyżki nabieramy trochę ciasta (1/5 łyżki) i uderzając o brzeg garnka strącamy kluskę do wrzątku.
Gotujemy na małym ok. 10 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz