niedziela, 8 listopada 2009

Kurczak niedzielny


Kurczak pieczony na niedzielny, rodzinny obiad.
Jeśli robię kurczaka bez farszu, tylko z ziołami, wtedy wolę go piec w kawałkach (pokrojonego wcześniej).
Trwa to krócej i oszczędniej dla naszego piekarnika.

To potrawa bardzo łatwa , mało pracochłonna - odpowiednia na niedzielny obiad, kiedy nie koniecznie chcemy sterczeć wiele godzin w kuchni.
A przy zakupie odpowiednio dużego ptaka (ten ważył 2, 40 kg), rodzina będzie najedzona.


Oprócz kurczaka potrzebujemy:

- przyprawy , jakie chcemy: ja użyłam tym razem tymianek i majeranek z balkonowej skrzynki (gałązki ususzone), sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- olej

Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć, podzielić na części.
Olej wymieszać z rozkruszonymi ziołami, każdą część kurczaka zanurzyć w oleju, układać na blasze.
Czosnek obrać, rozdrobnić, posypać nim mięso.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200C ok. 50 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i dopiekać jeszcze ok. 30 minut.


Podawać z ziemniakami z wody (okraszonymi wytopionym tłuszczem) oraz sałatą ze śmietaną lub surówką .


To moja trzecia propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!" pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz