niedziela, 29 marca 2009

Jajka w pikantnej marynacie



Moją ostatnią propozycją w kulinarnej akcji "Po prostu jajka" jest przepis eksperymentalny.
Czyli mój "pierwszy raz" z marynowanymi jajkami.
Marynowane różności to mój kolejny ulubiony smak - im bardziej mocno octowy tym lepiej.
To zapewne wina mojej babci, która w zamierzchłej przeszło
ści czyli w czasach mojego dzieciństwa tak wyrobiła moje kubki smakowe.
Kiedy rozkoszuję się grzybkami w occie prawie zawsze otwiera mi się klatka z filmem: jestem u babci w domu , na moje długotrwałe i usilne prośby babcia w końcu wyciąga z czeluści kredensu słoiczek i wyjmuje z niego 2 - 3 duże grzyby. Kładzie je na szklanym spodeczku, a ja zjadam je powoli. Dlaczego powoli? Dlatego, że marynata jest tak mocno octowa, więc po zjedzeniu wszystkich grzybków mam zupełnie białe usta i język (oglądałam je zawsze potem w lusterku). Teraz wiem, że babcia źle robiła, nie powinnam jeść takiego frykasu - oczywiście moi rodzice nic o tym nie wiedzieli.
A ja w konsekwencji uwielbiam wszelkie marynowane grzybki, ogórki, warz
ywa, wiec najwyższy czas spróbować tych jajek.

Przepis znaleziony w gazetce "Moje gotowanie" 4/2006

Podaję ilość składników według przepisu - ja zrobiłam 5 jajek.
Ze względu na niemożność kupienia papryczek chili i świeżego rozmarynu dałam pepperoni i rozmaryn suszony(1 płaską łyżeczkę)

Składniki:
- 15 jajek
- 1/2 l octu winnego
- 2 szklanki wody
- 2 - papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- szczypta soli

Jajka ugotować na twardo (10 minut). Ostudzić, obrać.
Zagotować ocet z wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie - gotować na małym ogniu 10 minut.
Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć , pokroić w krążki.
Rozmaryn opłukać, papryczki pokroić w krążki, (usunąć pestki).
Jajka włożyć do wysokiego słoja lub kamionkowego garnka, dodać cytrynę, papryczki, cebulę, rozmaryn i zalać gorącym wywarem.  Ostudzić.
Słój szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.

Czy jajka tak przyrządzone są smaczne okaże się za 3 dni - tyle czasu według przepisu mają siedzieć w lodówce.


piątek, 27 marca 2009

Jajka sadzone przy pieczarkach

Jajka i pieczarki - najlepiej smażone, to pysznie smakuje.
Jajecznica z pieczarkami już była prezentowana , więc dzisiaj na obiad jajka posadzone w towarzystwie pieczarek.




Składniki:

- 3 jajka
- 10 dużych pieczarek
- 3 łyżki oleju do smażenia

- sól, pieprz mielony

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oleju - do momentu, aż zbrązowieją i cały płyn z nich odparuje. Na końcu posolić i dodać pieprz - ok. 20 minut.
Odsunąć na brzeg patelni, dodać po kolei jajka , posolić jajka i smażyć razem na bardzo małym ogniu ok. 5 - 6 minut.
Na talerzu - z ziemniakami i surówką z selera.



Pasta jajeczna z podwędzanym akcentem


Pastę jajeczną mogę jeść codziennie - taki pyszny smakołyk sam w sobie.
Czasami jednak poprzez dodanie składnika "obcego" powstają pasty o różnych smakach.
Dzisiaj piątkowa pasta z rybką.




Składniki:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka szprotek z puszki (podwędzane w oleju) - nie za dużo, bo smakowo rybki wygrają z jajkami
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Jajka dokładnie rozdrobnić - można rozgnieść widelcem lub użyć innego przydasia, jaki mamy w domu




Z rybek zawsze usuwam ogonki i kręgosłupy.
To jest przez członków mojej rodziny wyśmiewane, że tak sobie dokładam roboty, ale nie znoszę jak mi zgrzytają w zębach rybie kręgosłupy (chociaż małe, ale zawsze). Ogony rybie też nie są moim przysmakiem, nawet zmielone.
Ale jeśli ktoś lubi można dodać rybki z zawartością.
Rybki również rozdrobnić, dodać do jajek.
Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce - wtedy lepiej smakuje.



Na razowym chlebku - pycha.

Szafranowe jajka


Dla miłośników wszelkich galaretek - i słodkich i pikantnych - ekspresowa propozycja, z minimalnym wysiłkiem.




Przepis pochodzi z dodatku "Pani domu" - "Potrawy wielkanocne" 2004.

Składniki:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- szczypta szafranu
- żelatyna
- sól do smaku
- dodatki według uznania - np. zielony groszek z puszki

Zagotować bulion, dodać szafran i gotować 5 minut. Ewentualnie dosolić - galaretka powinna być zawsze dobrze słona.
Przecedzić przez gęste sitko.
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, dodać do bulionu, dokładnie wymieszać.
Ja używam żelatynę bez gotowania - jest wygodniejsza w użyciu..
Jajka w całości włożyć do foremek, zalać galaretką.


Odstawić do stężenia.

czwartek, 26 marca 2009

Chilli con carne

To jedna z potraw mojego żelaznego repertuaru - robię ją co jakiś czas, bo zawiera w sobie nasze ulubione smaki: pomidory, paprykę, fasolę.
Potrawy jednogarnkowe gotuje się przyjemnie - to jest ich zaleta, że po prostu dorzucamy do garnka różne składniki i potem tylko sama przyjemność mieszania i dosmaczania.

Moja wersja:

- 50 dkg mielonego mięsa (najczęściej używam wołowo-wieprzowe, może być też drobiowe)
- 1 cebula
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w zalewie lub kilka świeżych
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy: ostra papryka w proszku, sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka gorącej wody

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zeszklenia.
Dodać mięso i dokładnie je przesmażyć.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę tak jak cebulę, dodać do mięsa - chwilę smażyć.
Następnie dodać:
odcedzoną fasolę, rozdrobnione pomidory , zalewę z pomidorów, zmiażdżony czosnek i wodę.
Wszystko dokładnie wymieszać i dusić ok. 30 minut.
Następnie dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze kilka minut.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do potrawy, zagotować.


Posted by Picasa

poniedziałek, 23 marca 2009

Zimowy Festiwal Zupy - podsumowanie

We wspólnym gotowaniu zup wzięło udział 56 blogujących miłośników sztuki kulinarnej , przygotowując 124 przeróżne potrawy mieszczące się w tej kategorii.
To naprawdę różnorodny i bogaty wachlarz propozycji - od tradycyjnej zupy poprzez potrawy egzotyczne do eksperymentalnych poszukiwań.
Na podstawie informacji nadesłanych do mnie bezpośrednio oraz Waszych wpisów do akcji na Durszlaku sporządziłam listę zup.

Nazwa potrawy jest aktywnym linkiem bezpośrednio do przepisu. Przy pierwszym (alfabetycznie) przepisie każdego autora podaję tytuł jego bloga.
Podając autora kierowałam się nickiem na blogu.


Afrykańska zupa fistaszkowa - Anooshka "Kaloorexi"
Aksamitna zupa grzybowa z szynką - Gosi@ "Salt & Pepper"
Albertówka czyli zupa na winie - Truscaveczka "Truscaveczka pichci"
Arabska zupa jarzynowa - Beata "Człowiek jest tym, co zje..."
Aromatyczna zupa z kurczakiem - Adrijah "Red and Pale"
Barszcz czerwony - Anooshka
Bogracz...wegetariański - Olasz "Przy dużym stole"
Brokułowa ze Stiltonem - Tatter "Palce lizać!"
Bulion z jajkiem - Fatima Umm Hurajra "Polska muzułmanka w Paryżu"Bulion warzywny de lux - Tilianara "Kuchnia Szczęścia"Czerwony barszczyk z pieczarkowymi bułeczkami - Pela "Zapiski kuchenne"Dyniowo - pieczarkowy krem - Gosi@
Emigrancka - szczawiowa - Zawszepolka "
Around the Kitchen Table"
Fasolowo - cieciorkowa - Fatima
Fiskesuppe - zupa rybna - Gudeli "Ciacha i inne pyszności"
Flaczki po polsku - Pela
Flaczki wrocławskie - Kass "Smaki i aromaty"
Gęsty krem z brokułów - Aga-aa "Eksperymentalnie"
Grochówka - Aga9999 "Zapiecek"
Gulaszowa - MałaMi "Siła w smaku!"
Jaglana zupa ze śliwkami - Agnieszqa "Zapraszam do stołu"Jogurtowa zupa mleczna - Fatima
Kalafiorowa zupa krem z grzankami - Agatka "Twoje & Moje"
Kapuśniaczek - Dorota "Karteluszki kulinarne Doroty"
Kapuśniak Balsamico - Tiilianara
Kapuśniak ze słodkiej kapusty - Kass
Kapuśniak z kapusty włoskiej - Monia "GastroMonia"
Kapuśniak z kiszonej kapusty - Pela
Kapuśniak z wiejską kiełbasą - Evelvas "Smak domu"
Kartoflanka na ostro - Fatima
Kartoflanka z kukurydzą - Mysza_klapsiara "Kolor i smak"
Kasza na mleku z jabłkiem i orzechami - Fatima
Kaszka manna - Olciaky "Internetowa cukierenka Olcik"
Klasyczna zupa cebulowa - Krzysiek "Simple Cooking Pleasures"
Korzenna zupa jabłkowa - CafePodróż "PiknikExpress"
Krem pieczarkowy - Karolka "Przysmaki Karolki"
Krem pieczarkowy - Krzysiek
Krem z czarnej fasoli z kukurydzą - Zemfiroczka "Historie kuchenne"
Krem z pomidorów po jagnowemu - Agnieszka "Kucharzenie Jagny"Krem z zielonego groszku - Karolka
Kremowa zupa jarzynowa z imbirem - Gosi@
Kremowa zupa pieczarkowa - Kini "Yummy lifestyle"
Kremowa zupa z porów - N_zak "Kuchenna szkoła przetrwania"
Krupnik - Ewa "W mojej kuchni"
Krupnik na podrobach i "oszukany" krupnik - Fatima
Krupnik według przepisu mojej prababci - Poswiatka "Same dobre rzeczy"
Krupnik z pęczakiem i mlekiem - Kasiac "Pokrojone, doprawione"
Kurczakowa zupa curry - Dobromiła "Dobrosmaki"
La ribollita - Zawszepolka
Marchwiowa z imbirem - Agnieszka
Norweska koperkowo - ziemniaczana z łososiem - Zemfiroczka
Norweski krem kartoflany - Tilianara
Ostra zupa marchewkowo - kolendrowa - Tatter
Paryska zupa zimowa - Fatima
Passatelli in brodo - Anna Marta "Dobre bo smaczne!"
Pikantna zupa pomidorowa z chińskim akcentem - Pela
Pomidorowa na baranku - Fatima
Pożywna zupa fasolowa z czosnkiem i makaronem - Agatka
Pożywna zupa jarzynowa na duży mróz - Agatka
Richta - zupa tunezyjska - Fatima
Rosół - Pela
Rosół krewetkowy z suszoną śliwką i makaronem Somen - Asia "Kwestia smaku"
Rosół z kury - Abbra "Moje kucharzenie"
Rosół wołowo - drobiowy - Aga9999
Rosół wołowy z kluseczkami kładzionymi - Poswiatka
Ryżowo - cieciorkowa z bazylią - Zemfiroczka
Sezamowa zupa azjatycka z makaronem - Tilianara
Słodko pikantna zupa z orkiszem, jęczmieniem i groszkiem - Ela "My best food"
Sycąca zupa jarzynowa - Martek08 "Słodko słony"
Szwedzka zupa serowa - Pela
Khlong tom yam. Tajlandzka - Zawszepolka
Waniliowo - sezamowa zupa mleczna - Fatima
Wegetariańska zupa pieczarkowa - Anooshka
Wojskowa grochówka - Gosi@
Zielona zupa z ryżem - Fatima
Ziemniaczanka z włoską nutą - Kawusia "Kawusia35"
Zimowa zupa dyniowo - ziemniaczana - Anooska
Zimowa zupa po chińsku - Andzia-35 "Pyszne jedzonko"
Zimowa zupa rozgrzewająca - Bea "Moja kuchnia"
Zimowo - wiosenna zupa - Olciaky
Zupa bananowa - Olalala77 "Pieczenie na słodkie brzmienie"
Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym - Aga-aa
Zupa brokułowa z kurczakiem - Martek08
Zupa brokułowo - groszkowa - Zemfiroczka
Zupa cebulowo - szałwiowa z kluskami - Olasz
Zupa cebulowa z grzankami i serem gruyere - Krokodyl "Pomarańcza i Imbir"
Zupa chłopska - Dorota
Zupa czosnkowa - Fatima
Zupa - krem czosnkowa z grzankami - Margot "Kuchnia Alicji"
Zupa dyniowo - topinamburowa - Bea
Zupa fasolowa - Wedelka "Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki"
Zupa grochowa plus - Ptasia "Coś niecoś"
Zupa gulaszowa - Karolka
Zupa imperatorska alias "Zuppa imperiale - Anna Marta
Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym - Lisiczka_bez_ kitki "Coochnia"
Zupa karaibska ze słodkich ziemniaków - Karolcia "For the Body and Soul"
Zupa krem marchewkowo - cukiniowy - Monia
Zupa krem z dyni - Anna Marta
Zupa krem z grochu i fasoli - Anecik "Zrób i schrup"
Zupa krem z kukurydzy - Aga-aa
Zupa krem z pieczarek - Anecik
Zupa krem z ziemniaków - Kuchareczka "Moja książka kucharska"Zupa meksykańska - Komarka "Every Cake You Bake"Zupa na groszku z puszki - CafePodróż
Zupa Nic - Kuchareczka
Zupa paprykowa z kurczakiem - Lisiczka
Zupa pieczarkowa - Ewa
Zupa pieczarkowa - Pela
Zupa piernikowa - Olalala77
Zupa pizza - Andzia-35
Zupa pomarańczowo - kokosowa - N_zak
Zupa pomidorowa italska - Truscaveczka
Zupa porowa z omletem serowym - Edysia "Przy kuchennym stole"
Zupa rybna z krewetkami i kukurydzą - Pinos "Piniowe orzeszki"
Zupa rzodkwiowa - Dobromiła
Zupa soczewicowo - owsiana - Agnieszqa "Zapraszam do stołu"
Zupa tajska - Wedelka
Zupa warzywna - Lisiczka
Zupa z czerwonej fasoli z czerwonym winem - Krokodyl
Zupa z czerwonej soczewicy - Kuchareczka
Zupa z czerwonej soczewicy z podgrzybkami - Ewa
Zupa z dyni i pomarańczy - Krokodyl
Zupa z grochu - Artsoppa - Grumko "Kuchnia Ireny i Andrzeja"
Zupa z guacamole - paląca - Krokodyl
Zupa z grzybów leśnych z kiełkami - Dorota
Zupa z kalafiora - Blomkalsuppe - Grumko
Zupa z kapusty brukselki - Pela
Zupa z mango - Komarka
Zupa z soczewicy - Andzia-35
Zupa z soczewicy z grzankami - Monia
I przepis dodatkowy - opublikowany wcześniej, przed Festiwalem - ugotował i poleca Krzysiek
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z bazylią, octem balsamicznym i sosem Worcestershire

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie, a także za wszystkie uwagi, komentarze i miłe słowa, które od Was otrzymałam.

Jeśli zdarzyły się w tym podsumowaniu jakieś pomyłki z mojej strony lub zabrakło zgłoszonego przepisu, to bardzo proszę o wiadomość na mój adres e-mailowy.
(W czasie trwania zabawy miał miejsce atak spamów na pocztę, co mogło spowodować zaginięcie wiadomości).


środa, 4 marca 2009

Szkocja: "Auld Reekie" Cock-a-Leekie Soup

Wśród przepisów na szkockie potrawy przynajmniej połowa ma w tytule słowo "whisky".
A w tej drugiej połowie większość i tak ma whisky w składnikach.

Szukając dla siebie przepisu, z którym mogłabym uczestniczyć w kulinarnej podróży do Szkocji, skorzystałam z adresu podanego przez autorów zabawy "Z wid
elcem po Europie". 
Na stronie Traditional Scottish Recipes znalazłam przepis na zupę z kurczaka czyli kolejną wersję rosołu.
Jest to bardzo łatwa zupa do ugotowania, wymaga tylko przygotowania mięsa dzień wcześniej.

Nie chcąc wyprodukować tekstu godnego poziomu translatora komputerowego
cytuję oryginalny opis tej zupy:
"Traditional Scottish Recipes - "Auld Reekie" Cock-a-Leekie Soup
The "Auld Reekie" does not refer to the soup being "smokey" but to the origins of the recipe in Edinburgh which used to be called Auld Reekie in the days of coal fires. Cock-a-Leekie soup makes a regular appearance in Scottish kitchens but this variation has a special ingredient - Scotch whisky! It will, as the say, "stick to your ribs".
Składniki (przeliczenie z funtów i pint w przybliżeniu):

- 1,4 kg kurczaka rosołowego (bez podrobów)
- 45 dkg pręgi wołowej
- 3 plastry bekonu
- 90 dkg porów
- 1 duża cebula
- 140 ml szkockiej whisky
- 2,25 l wody
- 1 płaska łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru (nie ma go w składnikach, pojawia się w opisi
e - jak widać i tam się zdarzają drukarskie niedoróbki)
- 8 namoczonych suszonych śliwek
- sól, pieprz do smaku

Z wody, estragonu, cukru i whisky zrobić marynatę.
Posiekać bekon i razem z kurczakiem i wołowiną włożyć do dużej miski, zalać marynatą.
Po
zostawić na noc.

Następnego dnia przełożyć mięso do garnka i przelać marynatę.
Dodać obraną cebulę i pory (oprócz jednego) oraz przyprawy.

Podgrzać powoli do wrzenia, ewentualnie usunąć szumowiny, przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny.
Wyjąć kurczaka i wołowinę.
Kurczaka obrać ze skóry i kości, oba mięsa pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć z powrotem do garnka.
Dodać śliwki i ostatni kawałek pora pokrojony w plasterki, gotować 10 - 15 minut.
Według przepisu jest to porcja na 8 osób.
Nie ma informacji, czy podaje się do tej zupy makaron.


Dla mnie nie ma rosołu bez makaronu nitki, więc też go ugotowałam.A smak rosołku? Wyraźnie przebija się whisky z bekonem.