środa, 30 września 2009

Węgierska zupa gulaszowa

Dawno, dawno temu ... zaczynam prawie jak w bajce, była w Łodzi restauracja "Peszt" - na znanej ulicy Piotrkowskiej.
W tej restauracji jadłam po raz pierwszy gulaszową zupę z kociołka.
Nie mogę sobie przypomnieć szczegółów dotyczących tej zupy (na przykład wymienić składniki).
Pamiętam jedynie jej smak - to była przepyszna zupa.
Gęsta, aromatyczna, pachnąca przyprawami.
Jak widać, nawet w głębokim PRL można było czasami smacznie zjeść w uspołecznionych lokalach gastronomicznych - brrr, jak to okropnie teraz brzmi.


Restauracja już dawno zlikwidowana i nie ma już chyba w Łodzi takiego miejsca z daniami kuchni węgierskiej.
Wielka szkoda...

Od tamtego czasu sama gotuję zupę gulaszową, która jest wypadkową kilku przepisów spotkanych po drodze.

Składniki:

- 1 kg wołowiny
- 30 dkg cebuli
- 2 duże papryki (czerwone lub zielone)
- 2 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 ziemniaki
- kluseczki zacierki
- 5 dkg smalcu
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, kminek, sól, pieprz czarny mielony

Mięso pokroić w jak najmniejszą kostkę, posolić.
Cebulę pokroić w talarki, pomidory w kostkę, paprykę w cienkie plasterki.
Na rozgrzanym smalcu rumienić partiami mięso, przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i paprykę - dodać do mięsa.
Podlać wodą i dusić ok. 1 godziny.
Dodać pomidory i czosnek - dusić następne 15 minut.
Dodać wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu.

Do tej zupy dodaje się ziemniaki (pokrojone w kostkę) i kluseczki csipetke, które się razem gotuje.
Ja nie robię sama kluseczek - w osobnym naczyniu gotuję gotowe suche zacierki - 8-10 minut (wrzucone na wrzącą wodę).
Po dodaniu kluseczek niech się jeszcze troszkę zupa pogotuje na bardzo małym ogniu - wtedy wszystkie smaki lepiej się połączą.

 

czwartek, 24 września 2009

Do uczestników akcji "Spiżarnia 2009"

W związku z przerwą w funkcjonowaniu Durszlaka proszę zainteresowanych uczestników naszej akcji kulinarnej "Spiżarnia 2009" o nadsyłanie wiadomości z linkami do blogów na adres : pela.1 (małpa) gazeta. pl

Chodzi tu o przepisy, których nie zdążyliście już dodać w kąciku durszlakowym tej akcji (przed awarią).

Ostatni mail, który otrzymałam drogą emailową poprzez Durszlaka jest datowany:
23.09.2009 godzina 15.23.

Co oznacza, że o tej godzinie przepis został dodany na Durszlaku ( na blogu data jest wcześniejsza).

Nie wiadomo, jak długo potrwa ta techniczna przerwa, a chcę na bieżąco zrobić kolejne cząstkowe podsumowanie.

Możecie również wstawiać swoje linki w komentarzach do tego posta - jak Wam będzie wygodniej.
Wiem jednak, że nie wszyscy mają dostęp do komentarzy, dlatego podaję adres pocztowy.

Pozdrawiam i nadal zapraszam do naszej akcji.

środa, 23 września 2009

Zapchane dziurki Durszlaka czyli przerwa techniczna

Dzisiaj wieczorem chciałam sobie jeszcze raz zajrzeć na Durszlaka, zobaczyć co nowego w Pogaduszkach, a przede wszystkim w garnkach i na talerzach blogowych.
A tu , zamiast znajomej stronki taka siurpryza: Durszlak
Trudno, trzeba będzie przeczekać.

Przy tej okazji naszła mnie taka refleksja - jak wielu durszlakowców będzie mocno rozczarowanych.
Niektórzy chyba tak mocno się uzależnili, że prawie zapomnieli czasy przed-durszlakowe.

Ostatnio w Pogaduszkach dominowały zatroskane pytania, że nie widać wpisów w "jeszcze ciepłych", że blog się nie pokazuje, że nie ma zdjęć itd.

A przecież tak niedawno nie było Durszlaka - jedyną formą poznawania innych blogów i czytania ich, były poszukiwania na własną rękę.
Wstawianie adresów do zakładek, wpisywanie się na listę obserwatorów bloga lub zamawianie newslettera, wchodzenie do nowych blogów poprzez inne.

A może taka przymusowa przerwa przyda się trochę - tak, żeby spojrzeć szerzej i dalej w blogosferę?

poniedziałek, 14 września 2009

Co nowego w Spiżarni? - podsumowanie 3


Kolejne cząstkowe podsumowanie naszej wspólnej akcji "Spiżarnia 2009" obejmuje dłuższy okres, bo ponad miesiąc od poprzedniego.

W tym czasie zrealizowaliśmy 77 przepisów na przetwory.
Z tych propozycji można jeszcze skorzystać w tym roku - większość tych owoców i warzyw jest jeszcze dostępna na rynku lub rośnie u szczęśliwych posiadaczy grządek i drzewek w ogródkach, działkach, na polach.

Tym razem przepisy zebrałam w dwóch częściach: na słodko i na słono, kwaśno, pikantnie.




Część I: Na słodko


Ananas z cukinii

Ananasy z cukinii

Dżem cukiniowo - pomarańczowy

Dżem marchwiowo - cytrynowy

Dżem morelowy

Dżem morelowy z migdałami

Dżem morelowy z wanilią

Dżem niby-pomarańczowy

Dżemy: brzoskwinia, malina, jagoda

Dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek i gruszek

Galaretka z czarnej porzeczki

Gruszki marynowane

Gruszki w kompocie

Gruszki w syropie

Jabłka korzenne

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek

Konfitura bananowa z imbirem

Konfitura gruszkowa z dużymi kawałkami owoców

Konfitura imbirowa z gruszek

Konfitura morelowa z wanilią

Konfitura nektarynkowo - morelowa

Konfitura śliwkowa z cytrusami

Konfitura z cukinii o smaku pomarańczowym lub cytrynowym

Konfitura z wiśni

Konfiturka morelowa

Konfitury z czerwonych porzeczek i mango

Maliny

Morele w miodzie

Morele w sosie własnym

Morele w syropie waniliowym

Mus jabłkowy z papierówek

Sok jabłkowy

Sok wiśniowy

Sok z aronii z pomarańczą

Sok z wiśni

Śliwki marynowane w winie

Śliwki węgierki w korzennej zalewie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w słodkiej marynacie

Wiśnie w syropie

Wiśnie z miodem

Wiśniowy dżem


Część II: Na słono, kwaśno, pikantnie

Chutney jabłkowo - sojowy z imbirem

Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy z czosnkiem i majerankiem

Chutney wiśniowy

Domowy ketchup

Fasolka w zalewie

Hakusai - asazuke ("szybkie pikle")

Keczup domowej roboty

Keczup z czerwonej porzeczki

Kurki marynowane

Leczo (przepis z Budapesztu)

Leczo z kabaczkiem

Liście winorośli w solance

Marynowane morele

Marynowane warzywa na chrupiąco

Melanzane sott`olio (bakłażany w oliwie)

piątek, 11 września 2009

Miodowa czerwona papryka

Ten przepis znalazłam na forum CinCin i w tym roku wykorzystałam go pierwszy raz.
W związku z tym nie wiem, jaki będzie zimowy smak tej papryki, ale mam nadzieję, że pyszny.


Zalewa:
- 10 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki miodu
- 4 płaskie łyżki soli
- 2,5 szklanki octu 5%
- 5 listków laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego, - kilka ziaren pieprzu czarnego, - gorczyca

Z podanych składników ugotować zalewę i ostudzić.

Paprykę umyć, oczyścić z pestek i podzielić na mniejsze kawałki - wielkość według naszego uznania.
Do słoików wkładamy osuszoną paprykę i
zalewamy ostudzoną zalewą.
Pasteryzować 10 minut.


Ogórki z papryką chili

Ogórki to mój drugi, po pomidorze, faworyt warzywny.
Uwielbiam wszelkie odmiany ogórków kiszonych, marynowanych i na surowo.
Robię je na kilka sposobów.
To pierwszy z nich.
Ten przepis znalazłam w dodatku specjalnym "Przyjaciółki" - "Domowe przetwory" czerwiec 2003 r.

Składniki:
- ogórki
- papryka chili (w całości)
- koper
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku

- łyżka gorczycy
- po kilka ziaren czarnego pieprzu, i ziela angielskiego



Na zalewę:(
Podana ilość zalewy to jakby podstawowa jednostka miary - ja zawsze gotuję kilkakrotnie więcej)
- 0,5 l wody
- 10 dkg cukru
- 2 dkg soli
- 100 ml octu

Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, osączyć.
Ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryczki oraz koper i przyprawy.
Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet i gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć.
Pasteryzować 25 minut w wodzie lub w piekarniku w temp. 120 C.


środa, 9 września 2009

Przestoje (oby minione) w przetwórstwie domowym

Sierpniowe upały skutecznie uniemożliwiły mi szaleństwa z przetworami.
Teraz na szczęście pogoda znormalniała, więc staram się nadrabiać zaległości.
Tak mi żal minionych dni, bo oczami wyobraźni widzę te rzędy kolorowych słoików (mniejszych i większych) z moimi przetwo-wytworami.
Mówi się trudno, na szczęście jeszcze można poszaleć.
Teraz trzeba szczególnie łapać pomidory i ogórki, póki jeszcze są na rynku - niestety własnych nie wyhodowałam, bo nie jestem posiadaczką ziemską.
Muszę kupować od ludzi - wybieram więc z tego co jest do wyboru, choć jakość nie jest najwyższego lotu.

Numerem jeden na mojej liście przebojów-przetworów są Pomidory w soku własnym.
Najprostszy przepis, ale pomidorki bardzo przydatne zimą.
Staram się ich zrobić jak najwięcej, a i tak okazuje się zawsze, że za mało.
Robię je od dawna według przepisu mojej mamy.


Potrzebne są:

- pomidory
- sól
- cukier


Pomidory umyć, krótko sparzyć wrzącą wodą, następnie zalać zimną.
Po ostudzeniu obrać ze skórki.
Kroić na kawałki dowolnej wielkości.
Przekładać do słoików razem z sokiem.
Na wysokości 3/4 słoika dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru.
Dopełnić słoiki - pozostawić jedynie 0,5 cm wolnej przestrzeni.

Zamknąć wyparzonymi zakrętkami i wstawiać do garnka z zimną lub ciepłą wodą na wys. 3/4 słoika 1 litrowego
.
Pasteryzować 25 minut w temp. 85 C.
Od razu wyjąć z garnka, docisnąć zakrętki i ustawić słoiki zakrętkami do dołu - to pozwala sprawdzić, czy słoiki są szczelnie zamknięte.


Letni Festiwal Zupy - podsumowanie


Wypłynięcie z oceanu zupy zajęło mi więcej czasu, niż przewidywałam.
Ale warto było!
Jestem pod wrażeniem zgłoszonych w akcji przepisów na zupę i gorąco zachęcam do zapoznaniami się z nimi.
O zupach ugotowanych i przyrządzonych w czasie trwania naszego letniego festiwalu można by napisać całkiem duży artykulik, zawierający same pochwały i słowa uznania dla kulinarnych blogerów.
A najlepiej zapoznać się z nimi bezpośrednio...

W czasie akcji pojawiły się przepisy na
45 blogach

Around the kitchen table... , Coś niecoś , Cukiernicze kreacje Charlotte , Eksperymentalnie , escape. , Ewelosa.pl , Fiolunka`s cooking , Gotuj z szefem kuchni , Internetowa cukierenka Olcik , Kalejdoskop kulinarny , Kalinka i kuchnia ,
Kulinarne karteluszki Doroty , Kącik kuchenny , Kosa w talerzu , Kuchenne zamieszki,
Kuchnia Ireny i Andrzeja , Kuchnia Pięciu Przemian, Kuchnia japońska ,
Kuchnia wegetariańska , Kulinarne inspiracje Justysi , Kwiecienka od kuchni ,
Magiczna kuchnia , mniam...mniam... , Moja kuchnia na diecie , Moja mała kuchnia, Muffingirl , Notatki kulinarne ,Ostro-słodko chili Dorota,
Oswajamy kuchenkę mikrofalową , Passionfruit ,
Pieczenie na słodkie brzmienie,
Początki w kuchni,
Potrawy , Pozytywna kuchnia, Przygody w kuchni i nie tylko ,
Przy kuchennym stole , Przytulanka`s Blog , Pyszne jedzonko , Salt & Pepper & co , Śliwka w kompot ,
To trzeba lubić , Waniliowo , Więcej yofu , Zapiski kuchenne II , Ziemianin w kuchni
Powstała więc zupełnie okazała nasza wspólna książka kucharska, złożona z
89 przepisów.
Przepisy mają w większości swoje tytuły, podane przez ich autorów.
Każdy link to inna potrawa, nawet jeśli kryje się pod taką samą nazwą.

W trakcie opracowywania tego podsumowania po raz kolejny potknęłam się o problem braku banera akcji lub aktywnego linka do zaproszenia w niektórych przepisach.
Nie będę znowu rozpoczynać dyskusji o tym, to chyba bezcelowe, więc już mi się nie chce roztrząsać sprawy.
Umieściłam w podsumowaniu wszystkie przepisy zgłoszone na Durszlaku przez autorów w czasie trwania akcji, bo po prostu szkoda mi było je pominąć.
Są ciekawe, warte wypróbowania - nie tylko latem.


Rozdział I - Na ochłodę:

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik arbuzowo - truskawkowo - porzeczkowy

Chłodnik arbuzowy

Chłodnik hinduski

Chłodnik hiszpański

Chłodnik jogurtowy z orzechami

Chłodnik kukurydziany

Chłodnik ogórkowo - miętowy

Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem i krewetkami

Chłodnik owocowy

Chłodnik paprykowo - ogórkowy

Chłodnik pikantny

Chłodnik pomarańczowo - morelowy

Chłodnik pomidorowo - paprykowy Tessy

Chłodnik pomidorowy

Chłodnik tradycyjny

Chłodnik truskawkowy

Chłodnik ulubiony

Chłodnik warzywny na maślance z papierówką

Chłodnik z bazylią

Chłodnik z botwinką klasyczny

Chłodnik z buraczkami

Chłodnik z buraków z maślanką

Chłodnik z pomidorów i papryki

Chłodnik z porów i awokado

Chłodnik z wiśni

Czereśniowy chłodnik

Jagodowa zupa

Klasyczny botwinkowy chłodniczek

Prawie tradycyjny chłodnik

Różowa zupa korzenna


Wiśniowa zupa "Nic"

Zimnik limonkowo - imbirowy

Zupa brzoskwiniowa

Zupa jabłkowa na zimno

Zupa na różowo

Zupa wiśniowa z jabłkami


Rozdział II - Na ciepło:

Botwina z podpiekanymi ziemniakami i boczkiem

Botwinka

Bretońska zupa rybna ze szczawiu i cydru

Bulion brokułowy

Jagodzianka

Japoński bulion drobiowy

Lekka zupka zielona

Letnia zupa kalafiorowa

Letnia zupa pomidorowa

Letnia zupa z kalarepki

Krem z brokuła z szałwią i imbirem

Krupnik warszawski

Mus pietruszkowo - gruszkowy

O-chazuke (zupa z zielonej herbaty)

Pomidorowy krem "Caprese"

Szybki barszczyk z botwinką

Zupa brokułowa

Zupa cebulowo - jarmużowa z grzankami

Zupa cytrynowa

Zupa jarzynowa z pomidorami

Zupa kalafiorowa

Zupa koperkowa

Zupa - krem z bobu i brokułów

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów z pierożkami tortellini

Zupa-krem ze świeżego ogórka

Zupa krem z kurczakiem i kukurydzą

Zupa warzywna z makaronem

Zupa zabielana

Zupa z cukinii z ryżem

Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z młodych buraczków

Zupa z orzechów laskowych

Zupa z pieczonego czosnku

Zupa z pomidorów i słodkiej papryki

Zupa z pstrąga


Rozdział III - Na ciepło owocowo:

Zupa owocowa z kluseczkami

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa z makaronem

Zupa z czarnych jagód przecierana


Rozdział IV - Na ciepło lub na zimno:

Barszcz czerwony z botwinką

Zupa jagodowa

Zupa- krem ogórkowa

Zupa malinowa

Zupa truskawkowa z makaronem

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa zwana wiśnianką

Zupa wiśniowo - cynamonowa



Jeszcze raz dziękuję serdecznie wszystkim uczestnikom tej zabawy i do zobaczenia przy następnej okazji.

Jeśli zauważycie w tym podsumowaniu jakieś braki, czy pomyłki proszę o informację w komentarzach.


Kod do Podsumowania do pobrania na bloga