piątek, 18 grudnia 2009

Kawowa rozgrzewka

Za moim oknem prawdziwie grudniowa pogoda: śnieg i mróz - 16 C. A więc na taki dzień doskonała będzie gorąca kawa z dodatkami.
Dzisiaj to dodatek czekolady i skórki pomarańczowej.
Czekolada urozmaica smak, a skórka daje piękny akcent zapachowy - wyraźnie wyczuwalny w czasie picia tej kawki.
Przepis pochodzi z wydawnictwa jubileuszowego "Claudia" ma 10 lat! - 170 najlepszych przepisów z "Claudii"To dopiero moja pierwsza propozycja w kawowej akcji, ale mam nadzieję, że do końca grudnia pojawią się jeszcze inne.


Kawa czekoladowa

Składniki (na 1 filiżankę):
- napar z kawy
- 1 łyżeczka czekolady instant (dałam o smaku marcepanowym)
- cukier lub inny środek słodzący
- bita śmietana
- skórka starta z pomarańczy

3/4 filiżanki napełnić gorącą kawą, ewentualnie posłodzić.
Dodać czekoladę, wymieszać.

Udekorować bitą śmietaną i skórką z pomarańczy.