piątek, 22 stycznia 2010

Zapiekanka trzyfazowa

Zapiekanki to rodzaj potraw z typu "deska ratunku".
Ja bardzo je lubię (za wyjątkiem ziemniaczanych) i nie traktuję ich jako ostateczność - tu też można wykazać się fantazją i pomysłowością.
No to się wykazałam ostatnio.

W lodówce czekały pieczarki, wołające już wielkim głosem, że tam dłużej nie wytrzymają.
Otwierałam szafki kuchenne , zaglądałam do moich zbiorów - może lasagna, może cannelloni, a może pieczarki smażone?
A tu jeszcze z garnka z gęstą resztką kapuśniaku (z poprzedniego dnia) przypominała o sobie gotowana kapusta kiszona.
Ze względu na kapuchę zdecydowałam się na łatwiutką zapiekankę.
Tym bardziej, że czas uciekał i miałam świadomość, że niedługo do domu dotrze bardzo zmarznięty mój M.
Coś będzie chciał zjeść...

Obok innych form makaronowych znalazły się fale.
Ugotowałam pewną ilość , ale po przygotowaniu masy pieczarkowo - kapuścianej, okazało się, że jak zwykle ugotowałam za dużo.

Pozostała mi połowa makaronowych fal - druga faza.
Nie chciałam akurat żadnej zupy, więc następnego dnia dokupiłam mięso mielone.
i w trzeciej fazie zrobiłam zapiekankę mięsno - pomidorową, przy której okazało się, że makaronu jest trochę mało.

Niestety, już mi chyba pozostanie ta miara w rękach - od lat gotowałam dla trzech osób.
Teraz, kiedy jesteśmy z moim M. we dwójkę (córka pichci na swoim) nie mogę pozbyć się tej 3-osobowej miary w rękach.
Oczywiście jak córka przyjedzie ze swoim M. to nie umiem dobrze wymierzyć na 4 osoby.

Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki: (jak zwykle przy zapiekankach ilości poszczególnych składników są dowolne)
- makaron "fale"
- gotowana kapusta kiszona
- pieczarki
- cebula
- tłuszcz
- tarta bułka
- sól, pieprz

Makaron ugotować al dente.
Ugotowaną kapustę dodatkowo pokroić - lub ugotować w wodzie, z dodatkiem soli i tłuszczu, odcedzić.
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, krótko obsmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki i razem poddusić, przyprawić do smaku.
Dodać kapustę, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Ułożyć warstwami makaron i pieczarki z kapustą. polać stopionym tłuszczem i zapiekać 30 minut w temp. 180 C.



Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem


Składniki:
- makaron fale lub świderki
- mięso mielone
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie
- twardy żółty ser

Makaron ugotować al dente.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebule, dodać mięso i dobrze obsmażyć i poddusić razem ok. 15 minut.
Dodać koncentrat i przyprawy (ostrożnie z solą).

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, układać warstwy makaronu i mięsa, na wierzchu posypać tartym serem.
Zapiekać w temp. 180 C ok. 20-30 minut.

2 komentarze:

  1. Ja tez lubię zapiekanki, nazywam je "porządki w lodówce"... A z tą miarą masz rację, ja wczoraj pod feryjną niebecność Córci ugotowałam i dla niej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko - gorsza sprawa, że ta miarka 3-osobowa jest u mnie nie tylko w rękach, ale przeniosła się również na inne miarki.
    Gotuję zupę, makaron, ryż, robię potrawy jednogarnkowe itd - no po prostu wszystko na trzy osoby.

    OdpowiedzUsuń