piątek, 26 lutego 2010

Kasza gryczana wypiekana na sypko z sosem pieczarkowym i sałatką szwedzką

To moja kolejna propozycja na szybki obiad.
On jest szybki, kilka minut zajmuje opłukanie kaszy, krojenie cebuli, obieranie i krojenie pieczarek.
Ale to wszystko - dalej to już samo się robi.

Co prawda w tej akcji proponowałam niedawno pieczeń wołową z sosem pieczarkowym, ale traktuję to jako zupełnie inną wersję potrawy z tych grzybków.
Tam pieczarki , drobno pokrojone, były składnikiem całości jednogarnkowej.
Tutaj występują w innej formie.
A dodatkowo - ja baaardzo lubię pieczarki i często pojawiają się na naszych talerzach.
Nic więc dziwnego, że na blogu też będą...

Kaszę proponuję przygotować według tego mojego, sprawdzonego wielokrotnie przepisu: Kasza gryczana wypiekana na sypko.
Gwarantuję, że każde ziarenko będzie pięknie osobno ugotowane - jeśli tylko trzymamy się przepisu.

Sos pieczarkowy:
- 8 dużych pieczarek ( bo mniej roboty z obieraniem - a ja należę do frakcji ZOB - Zawsze Obieram Pieczarki)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody

- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól pieprz, kostka warzywna

Obrane cebule pokroić w kostkę - dowolnej wielkości , kroimy szybko bez zbędnych ceregieli.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Obrane pieczarki pokroić w plasterki (też mogą być grubsze, ciachamy jak popadnie)- wtedy mamy na talerzu prawdziwe kształty grzybków (jak z kolorowanki dla dzieci).
Pieczarki dodać do cebuli


i smażyć pod przykryciem kilka minut.




Dodać szklankę gorącej wody, kostkę warzywną, sól, pieprz i gotować ok. 15 minut.




Mąkę dokładnie rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Dodać kilka łyżek wywaru, szybko wymieszać ( żeby nie zrobiły się kluski), dodać do grzybów.
Mieszając zagotować.




Kasza z takim sosem jest łagodna w smaku, więc dla kontrastu zawsze lubię ostrą, kwaśną, pikantną sałatkę.
Tym razem była to sałatka szwedzka ze słoika.
A mój M. jak zawsze do kaszy coś z baru mlecznego - dzisiaj była maślanka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz