poniedziałek, 1 lutego 2010

Zagadkowa sałatka rosyjska

To potrawa z gatunku: "zgadnij kotku, co jest w środku".
A wszystko oczywiście za sprawą buraczka - tam gdzie on jest, wszystkie inne składniki nabierają jedynie słusznego buraczkowego koloru.
Wzrokowych doznań nie ma, są jedynie smakowe...

Jest to jedna z propozycji Zaproszenia barowego 1


Sałatka rosyjska

Składniki:
- 10 dkg gotowanej wołowiny
- 15 dkg pieczonej cielęciny (mogą być np. resztki niedzielnej pieczeni)
- 1 śledź marynowany
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowany lub upieczony w skórce burak
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 winne jabłko
- 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych
- 4/5 szklanki majonezu
- 1 cytryna
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka oliwek
- sól, pieprz

Gotowaną wołowinę pokr
ój w paski, cielęcinę, śledzia, ziemniaki, marchewkę, buraka, ogórki i jabłko - w kostkę.



Przygotowane składniki przełóż do miski, wymieszaj.
Dodaj marynowane grzybki, przypraw solą i pieprzem.

Teraz dodaj majonez i ponownie dokładnie wymieszaj, aby majonez pokrył wszystkie składniki.



Sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj cząstkami jajka, plasterkami cytryny i oliwkami.
Odstaw na kilkanaście minut, niech się "przegryzie".


Moje uwagi:

- pominęłam dwa składniki: cielęcinę i ziemniaki. Cielęciny nie zdobyłam, a ziemniaków unikam w sałatkach
- wybrałam specjalnie marynowane rydze, bo są twardawe i pasują do innych twardych składników.
Sałatka była pyszna, bardzo nam smakowała, więc pewnie jeszcze się pojawi na naszym stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz