poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Kurczak z ananasem


To potrawa kilkuminutowa (metodą smażenia z ciągłym mieszaniem).
Można by użyć europejskiego określenia "kurczak błyskawiczny"
Ten przepis znalazłam w książeczce dołączonej do kupionego woka.

na 4 osoby

- 0,75 dkg kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżki oleju
- wywar z kurczaka (podana ilość 4 filiżanki, ale ja dałam mniej)
- 1 łyżeczce cukru, mączki ziemniaczanej, brandy i sosu sojowego


Kurczaka pokroić w kostkę.
Ananasa osączyć, pokroić.
Na woku rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut ciągle mieszając.
Odsunąć mięso na brzeg woka, wlać wywar i dodać ananasa, gotować 1 minutę.




Mączkę wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody.

Kurczaka połączyć z wywarem, dodać brandy i sos sojowy oraz mączkę - dobrze wymieszać, zagotować.
Podawać natychmiast.
Ja zrobiłam z ryżem gotowanym na parze - przepis tutaj

 

4 komentarze:

  1. kurczak, ananas i ryż
    pyszne połączenie
    no i ta szybkośc przygotowania..

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso i ananas to zdecydowanie cos dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje też - uwielbiam takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń