niedziela, 25 kwietnia 2010

Mięso słodko - kwaśne z pędami bambusa (z Kuangtungu)

To pyszne danie , takie jakie najbardziej lubię.
Trochę czasu potrzeba na pokrojenie poszczególnych składników, ale nie tak dużo, jak czasami bywa w kuchni chińskiej.
Można nawet powiedzieć, że to mięsko robi się dość szybko.

Wpisuję ilości składników podane w przepisie z książki.
Ja zmniejszyłam wszystkie o połowę i to jest wystarczająca ilość na dwie duże porcje.

Składniki: (na 4 porcje)
- 2 dkg grzybów mun
- 1 puszka pędów bambusa
- 4 średnie pory
- 60 dkg sznyclówki wieprzowej
- 4 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
- 8 łyżek chińskiego octu
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny)
- 200 ml rosołu z kury
- 2 łyżki mąki kukurydzianej

Grzyby przygotować według opisu na opakowaniu.
Pędy bambusa osączyć, pokroić na krótsze paski.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Mięso umyć, również pokroić w wąskie paski.
W woku zagrzać 2 łyżki oleju, usmażyć na nim mięso, dodać przyprawę chińską i zdjąć z patelni.
Na pozostałym oleju podsmażyć pędy bambusa, pory i grzyby.
przyprawić wszystko na słodko - kwaśny smak solą, octem, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.
Dolać rosół z kury.
Warzywa smażyć ok. 2 minut (mieszając), po czym dodać mięso.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu i wszystko zagotować.
Podawać na gorąco.

Kto nie lubi zagęszczanych sosów może zrezygnować z dodania mąki.



Źródło: "Kuchnia chińska. Encyklopedia smakosza" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.

4 komentarze:

  1. Oj, to by mi smakowało! Uwielbiam mięso słodko-kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie tylko brzmi pysznie, ale pysznie smakuje - naprawdę, zachęcam do wypróbowania...

    OdpowiedzUsuń