sobota, 24 kwietnia 2010

Ogórek marynowany (z Pekinu)


Kolejny przepis z książki "Kuchnia chińska. Encyklopedia smakosza" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.
Co prawda miałam pewne wątpliwości, ale zrobiłam zgodnie z przepisem.

Składniki:
- 1 średni świeży ogórek
- 4 łyżki oleju sojowego

Na marynatę:
- 2 ząbki czosnku
- 10 g świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego (słodko -pikantny)
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki utartego chrzanu (ze słoika)

Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
Następnie wymieszać z sosem sojowym, octem, solą i chrzanem.
Ogórek umyć bardzo dokładnie (nie obierać) i pokroić w 5 cm plastry.
Każdy plaster pokroić wzdłuż na sześć do ośmiu kawałków.
Rozgrzać mocno olej i polać nim kawałki ogórka.
Ogórek wymieszać z marynatą.
Tutaj właśnie miałam wątpliwości - czy podana jest właściwa kolejność czynności.
Ja zrobiłabym odwrotnie: najpierw wymieszać z marynatą, a potem polać olejem.
Odlać marynatę, kiedy kawałki ogórka ostygną - zaraz podawać.



2 komentarze:

  1. O, tego nie znalam. Chetnie wyprobuje w najblizszym czasie Pelu :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo - ja bardzo lubię wszelkie marynaty. Ta jest ciekawa w smaku, a nawet sos się nie zmarnował, bo mój M. też go skonsumował:)
    Cieszę się, że nabrałaś ochoty na takiego ogórka.

    OdpowiedzUsuń