piątek, 23 kwietnia 2010

Ryba na parze (kuchnia kantońska)


Chińska kuchnia nadal króluje w mojej kuchni.
Dzisiaj piątkowy obiad, a więc ryba.
Potrawa bardzo łatwa i wyjątkowo nie wymaga dużo pracy wstępnej.
Właściwie sama się robi...
Przepis pochodzi z książeczki K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984

Składniki:
- 50 dkg filetów z dorsza (niestety, dorsza w okolicy nie było, był mintaj)
- 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki roztartego czosnku
- 1 łyżka posiekanego pieprzu czarnego lub łyżeczka przyprawy chili
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:
- 1 łyżka wódki wyborowej
- pół łyżeczki soli

Rybę pokroić na kawałki 4 cm.
W misce połączyć składniki marynaty, wymieszać z rybą, odstawić na 15 minut.
Dokładnie wymieszać pozostałe składniki , poza pieprzem i szczypiorkiem i dodać do ryby.
Gotować na parze 25 minut.
Ja ugotowałam w elektrycznym "parowniku"
Ugotowaną rybę wyjąć ostrożnie , ułożyć na talerzach, posypać pieprzem lub chili i szczypiorkiem
Podawać na gorąco z chińskimi bułeczkami na parze lub świeżym białym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz