poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Ryż gotowany na parze


Tradycyjny sposób gotowania ryżu w Chinach.
Przepis według K. Pospieszyńskiej z książki "Kuchnia chińska" Warszawa 1990.

- 2 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki wypłukanego ryżu

Wodę zagotować, wsypać ryż, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 5 minut.
Ostudzić, przełożyć ryż na talerz, wygładzić.
Talerz z ryżem umieścić na wkładce do gotowania na parze, gotować w szczelnie zakrytym garnku przez 25-30 minut.

Ja gotuję w elektrycznym naczyniu do gotowania na parze .


Ryż gotowany w ten sposób ma pięknie ugotowane ziarenka - niby każde jest osobno, ale nie rozsypuje się i da się jeść wygodnie pałeczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz