środa, 21 kwietnia 2010

Ryż smażony z jajkami i szczypiorkiem


Kolejny przepis z książeczki K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984.
Tym razem wersja ryżu po chińsku.

Składniki:
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek smalcu lub oleju (ja używam olej)
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 4 szklanki zimnego ugotowanego ryżu
- 2 łyżki rosołu z kury lub wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)

Jajka ubić z solą w miseczce.
Dwie łyżki oleju rozgrzać na woku na średnim ogniu.
Wlać jajka, mieszając smażyć aż powstaną suche kawałki jajecznicy, wybrać, odstawić.
Trzy łyżki oleju rozgrzać na średnim ogniu przez minutę.
Wsypać szczypiorek i ryż, mieszając smażyć 5 minut.
Wlać rosół lub wodę, sos sojowy, dokładnie wymieszać, dodać usmażone jajka, pieprz i olej sezamowy.

Proporcje dla 4-6 osób.

 


1 komentarz:

  1. robiłam kiedyś podobny tylko bez rosołu i z zielonym groszkiem...Smaczne, szybkie i pyszne danie...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń