sobota, 24 kwietnia 2010

Znowu ten ryyyyż....

Prawie jak w starym dowcipie.
Jednak tak się złożyło, że ryż na różne chińskie sposoby dominuje teraz w moim gotowaniu na sposób chiński.
Ale to się zmieni, bo odpowiednie różniste makarony chińskie już czekają w kolejce (kupione, złożone w szafce).
Dzisiaj ryż gotowany na sypko.

Na 2 szklanki ryżu potrzebujemy 3 szklanki wody.
W przepisie nie ma słowa o soli, ale ja bardzo nie lubię niesłonych potraw, więc trochę soli dodaję.

Ryż wypłukać w kilku wodach, dokładnie osączyć, włożyć do rondla o grubym dnie.
Do rondla wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod szczelnym przykryciem przez 10 min. na bardzo małym ogniu (najlepiej na płytce).
Wyłączyć gaz, pozostawić na kuchence 10 min, (nie odkrywać).
Ryż powinien być miękki i suchy.



Według K. Pospieszyńskiej z książki "Kuchnia chińska" Warszawa 1990.

2 komentarze: