sobota, 24 kwietnia 2010

Zupa z makaronem ryżowym (kuchnia szanghajska)

Składniki:
- 5 dkg makaronu sojowego (dałam ryżowy)
- 2/3 szklanki rosołu z kury
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 dkg mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- łyżeczka oleju sezamowego
Ja dodałam jeszcze trochę sosu sojowego i sosu chili.

Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rosół i wodę wlać do garnka, posolić, zagotować.
Włożyć makaron, doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę na średnim ogniu.
Włożyć mięso, gotować 1-2 minuty, dodać szczypiorek i zestawić z ognia.
Wlać olej, doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub smażonym.





Źródło przepisu: K. Pospieszyńska "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowita zupka ! Z ryżem na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje bardzo i fajnie się tak je - ryż osobno, zupka osobno...

    OdpowiedzUsuń