środa, 26 maja 2010

Jajka na miękko z majonezem i szczypiorkiem - ulubione

Dziś Dzień Matki, więc również i mój.
W taki majowy dzień wszelkie zachcianki smakowe są w pełni dozwolone i usprawiedliwione.
Szczególnie ulubione jedzenie powinno się znaleźć na talerzach dla Mamy.
Między innymi można się uraczyć pysznym jajkiem na miękko, ale w nieco innej formie .
Ten smakołyk jak najbardziej pasuje mi do akcji Majowe śniadanie.
Banalny? zbyt prosty? nic oryginalnego? - ktoś powie...
A czy pyszne, wspaniałe, subtelne smaki muszą być tylko w skomplikowanych, wymyślnych i najczęściej pracochłonnych i trudnych potrawach?
Ja sama odnajduję ulubione i pożądane smaki w tych prostych daniach, a jednak subtelnych w swej prostocie.
Dlatego proponuję dziś takie jajeczko.
To "coś" - ni to pasta, ni to sałatka.
Idealnie ugotowane jajko na miękko, posiekane (bez specjalnej troski o sześcienność kostki).
Doprawione solą i pieprzem w ulubionych proporcjach, a następnie lekko wymieszane z majonezem.
Majonez łączy się z płynnym żółtkiem tworząc strumyk smakowitego sosu.
Jeszcze tylko posypać posiekanym szczypiorkiem i można zajadać z ulubionym pieczywkiem.
Pycha...

4 komentarze:

  1. Ojej! Taka majonezowa jajecznica skrzyżowana z jajkiem po wiedeńsku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja jakos boję się jajek na miękko, zawsze na twardo robię

    Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm

    OdpowiedzUsuń
  3. przyjemne są takie pyszności o poranku

    OdpowiedzUsuń