środa, 30 czerwca 2010

Tiramisu truskawkowe z jogurtem

I jeszcze truskawkowo...
I kolejny deser...
Składniki: 
- 120 g mascarpone
- 120 g jogurtu truskawkowego
- 60 g truskawek
- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 50 g cukru
- biszkopty 
- sok truskawkowy do namoczenia biszkoptów

Mascarpone ubić z jogurtem, mlekiem i cukrem.
Umyte, osączone i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Czekoladę pokroić na wiórki.
Masę wymieszać z truskawkami i czekoladą.
Na dno każdego pucharka położyć dwie warstwy namoczonych biszkoptów, nałożyć krem z mascarpone.
Na wierzchu posypać kakao i ułożyć kawałki truskawek.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.


To moja ostatnia propozycja w ramach akcji kulinarnej



Źródło przepisu: "Kuchnia" 5/2010 - przepis na tiramisu gruszkowe.

6 komentarzy:

  1. Oj, takie tiramisu to by mi posmakowało i to bardzo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz na upały to raczej tylko takie truskawkowe tiramisu...na ciężki kawowo-czekoladowy deser nie mam nawet sił ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością spróbowałabym tego deseru :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie - tiramisu i owoce. Ale czy aby na pewno to ostatnia propozycja? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser naprawdę pyszny,leciutki - na upały doskonały (nawet do rymu).
    A w tej akcji u Olgi ostatnia propozycja (bo zabawa skończona).
    No i truskawki do kupienia są już teraz byle jakie.

    OdpowiedzUsuń