środa, 7 lipca 2010

Chłodnik pomidorowy

Mówiąc krótko - Upał!!!...
Na upał - chłodnik...
Dzisiaj:                                                 Chłodnik pomidorowy

Składniki:
- 8 pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 i 1/2 szklanki maślanki (a dałam kefir)
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cukru pudru
- szczypta  słodkiej papryki
- sól
- 2 jajka

Pomidory zmiksować i wymieszać z utartą lub posiekaną cebulą,  oliwą, śmietaną, cukrem, papryką i sokiem z cytryny.

Zalać maślanką, wymieszać, posolić do smaku - schłodzić w lodówce.
Podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypać szczypiorkiem.


Źródło przepisu: wydawnictwo miesięcznika KUCHNIA  "Rok w kuchni. Część I wiosna/lato"

8 komentarzy:

  1. Jaki fajny ten chłodnik ! Wykorzystam pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim chłodnikiem to upały nie straszne :) Pysznie wygląda z tym jajeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomidorowego jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i ma fajny kolorek:)'

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze! Jaki prosty i fajny! I do tego z moimi kochanymi pomidorami!
    Eluś - jak rozumiem pomidorska trzeba obrać i np blenderem potraktować razem z cebulką?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidorowego jeszcze nie robiłam. Zapowiada się apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękując za komentarze zachęcam do wypróbowania przepisu.

    Ata - tak właśnie... wszystko blenderem.

    OdpowiedzUsuń