sobota, 24 lipca 2010

Kompot z czarnych porzeczek



Prawdziwy smak lata i wakacji...


Składniki:
- 1/2 kg porzeczek (już odszypułkowanych)
- 2 litry wody
- 5-6 łyżek cukru


Zagotować wodę z cukrem, wrzucić porzeczki, gotować kilka minut na wolnym ogniu (aż owoce będą miękkie).


Ja pozostawiam  owoce w tym kompocie na czas wystygnięcia, bo wtedy kompot robi się bardziej esencjonalny.
Po ostygnięciu przecedzić i dobrze  schłodzić w lodówce.
Zimny jest pyszny!

5 komentarzy:

  1. ale mam smaka na taki kompocik! taki zimny z lodowki super chlodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kompocik pełen witamin:)
    smacznie i zdrowo:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeden z moich ulubionych kompotów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wcinacie owoce z takiego kompot? Z jogurtem naturalnym, aż się wam uszy trzęsą? Jakieś inne pomysły? Robicie drożdżówki?

    OdpowiedzUsuń