piątek, 13 sierpnia 2010

Chłodnik z buraków i jabłek

 


Bardzo prosty do wykonania - tylko dwa główne składniki, plus dodatki.
Nie wymaga dużo pracy, jedynie czasu na dobre schłodzenie.
Przepis znaleziony w miesięczniku "Kuchnia" 6/2009 w Kulinarnym karnecie Tessy Capponi-Borawskiej.

Składniki:
- 1 posiekana średnia cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 40 dkg buraków
- 3 jabłka
- 600 ml bulionu z kury
- 200 ml śmietany 18%
- 1 pęczek posiekanego koperku
- sól, pieprz

Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie w garnku o grubym dnie.
Umyte buraki obrać i zetrzeć na tarce.
Wrzucić je do garnka i dusić, mieszając przez 5 minut.
Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, 


przykryć i dusić dalej przez 10 minut.
Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut.
Zmiksować i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Na talerzu dodać kopiastą łyżkę śmietany, posypać koperkiem...

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja, takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń