środa, 3 listopada 2010

Pulpety drobiowe z sosem pomidorowo - paprykowym

Sos jest głównym bohaterem tego wpisu.
Właściwie to trudno określić, co przeważa w tym sosie: pomidory czy papryka?
I nie jest to jakiś szczególnie wymyślny, oryginalny, zaskakujący przepis.
To po prostu sos ... - ale taki, który ja uwielbiam i robiłam go już wiele razy,
Tym razem wystąpił jako dodatek do Pulpetów z mięsa drobiowego i kładzionych klusek, ale stosuję go też do innych mięs.
Na przykład świetnie smakują z takim sosem grillowane kotleciki z kurczaka.
I nie musi to być wypasiony dymiący grill ogrodowy.
Przez cały rok - również zimą,  grilluję używając opiekacza do pieczywa.
Ten sos w wersji do grillowanego mięsa jest bez śmietany, gęsty sam w sobie od papryki i pomidorów. 
Wybrałam ten obiad do akcji "Gotujemy po polsku!", której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl

Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- kilka pomidorów
- 1 duża  cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ostra papryka w proszku
- sól, cukier
- olej słonecznikowy

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć krótko, dodać rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć.
Paprykę pokroić na jak najmniejsze kawałki lub rozdrobnić w malakserze.
Włożyć paprykę do rondla z cebulą, podlać niewielką ilością wrzącej wody i udusić do miękkości. 
Pod koniec duszenia dodać pomidory obrane ze skórki i również rozdrobnione (na ok. 5 minut przed końcem).
Jeśli to wersja do grillowanego mięsa to pomidory kroję w kawałki i dodaję bez soku.
Jeśli wersja ze śmietaną wtedy razem z sokiem.
Doprawić solą, cukrem i papryką w proszku - do smaku. 
Nie dodaję innych przypraw, bo głównym rozpoznawalnym smakiem ma być tutaj papryka. 

Czasami lekko podprawiam sos śmietaną z niewielkim dodatkiem mąki, ale takim naprawdę niewielkim.
I jest wtedy mąka kukurydziana.

Obie wersje sosu różnią się między sobą dwoma rzeczami:
- oczywiście dodatkiem śmietany z mąką kukurydzianą - ta wersja na zdjęciu
- gęstością: sos do potraw z grilla jest bardziej gęsty 

Natomiast pulpety robię swoim wypróbowanym sposobem, niezależnie gatunku mięsa.
W pierwszej edycji "Gotowania po polsku" zrobiłam pulpety z sosem grzybowym.
Wpisuję teraz przepis na te pulpeciki drobiowe, bo tamten wpis jest na moim starym blogu.

Pulpeciki drobiowe
Składniki :
- 500 g mielonego mięsa  mieszanego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz, mąka, olej, kostka bulionowa

Wcześniej bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, cebulę, jajko i masę dobrze wyrobić. 
Po wyrobieniu doprawić solą i pieprzem.
Z masy formować kulki wielkości dużego kasztana i obtaczać w mące.
Po kolei wkładać do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem (niewielkim) soli i kostki bulionowej np. rosół z kury
Gotować na słabym ogniu ok. 15 - 20 minut od momentu wypłynięcia.

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy ten sosik. z klopsikami musi na prawdę świetnie smakować;)

    OdpowiedzUsuń