czwartek, 23 czerwca 2011

Chłodnik pomidorowo-paprykowy

To kolejny sprawdzian naszej wytrzymałości psychicznej - jak bardzo się boimy tajemniczej bakterii.
Pomidor wszak jest tu spożywany na surowo!

Składniki (na 1 porcję):
- pomidor
- połowa pomarańczowej papryki
- 3 rzodkiewki
- szczypiorek
- kefir
- jajko ugotowane na twardo
- sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku



Wszystkie warzywa umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą.
Osuszyć, z papryki usunąć pestki,  z rzodkiewek i pomidora ogonki i zielone części.
Paprykę, pomidora i rzodkiewki rozdrobnić (ja to robię ręcznym mikserkiem na korbkę).
Przełożyć na talerz, przyprawić, wymieszać z kefirem.
Udekorować ćwiartkami jajka i posiekanym drobno szczypiorkiem.


Oczywiście to przepis do akcji Dobromiły
Nie dajmy się 
E.coli!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię chłodnik z papryką, ja zamiast kefiru dodaję pomidorów z puszki i robi się wtedy bardziej gazpacho ale chyba spróbuję też z kefirem! :)

    OdpowiedzUsuń