wtorek, 21 czerwca 2011

Zielona kanapka

My - nie dając się E.coli jemy codziennie nasze polskie ogórki i pomidory.
Najchętniej w formie najprostszej, z niewielkimi dodatkami.
Na przykład w kanapkach...

Zielona kanapka, bo  jak widać na zdjęciu kolor zielony (w różnych odcieniach) dominuje.
Składniki:
- kromki pszennego chleba, u mnie domowego wypieku
- pasztet z indyka
- zielony ogórek
- kilka listków sałaty masłowej
- natka zielonej pietruszki
- masło
- chrzan ze śmietaną
- sól

Ogórka myję bardzo dokładnie pod bieżącą wodą - najpierw zimny, potem przez chwilę gorący i znowu zimny strumień.
Szczególnie tak dokładnie, ponieważ przewiduję podać tego ogórka ze skórką.
Dokładnie płuczę listki sałaty i natkę.
Do kanapek najbardziej lubię listki z samego środka sałaty - te  najjaśniejsze.

Kromki chleba smaruję cienko masłem, na to układam cienkie plasterki pasztetu.
Smaruję chrzanem, na wierzchu plasterki ogórka (posolić) i gałązki natki.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. oo, tego brakowalo mi na blogach, ciekawych przpeisow na kanpki :)

    OdpowiedzUsuń