sobota, 16 lipca 2011

Chłodnik botwinkowy

Dotychczas moja jedyna wersja to klasyczny chłodnik z botwinką.
Teraz spróbowałam nieco inaczej, wykorzystując jako inspirację - ten przepis.
Nie rozpisuję się zbytnio w tym poście, bo jak zwykle upały mi nie służą...

Składniki:
- pęczek botwinki wraz z buraczkami
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 l wody
- 1 ząbek czosnku
- zielone łodyżki  koperku i natki pietruszki
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
- jogurt naturalny
- śmietana 12%
- jajka ugotowane na twardo

Botwinkę i buraczki opłukać, posiekać liście, buraczki pokroić jak najdrobniej.
Włożyć do garnka z wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać przekrojony ząbek czosnku, zielone łodyżki, wlać oliwę i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut na małym ogniu aż buraczki będą miękkie.
Pod koniec dodać sok z cytryny - schłodzić.
Dodać jogurt i śmietanę, wymieszać. 
Schłodzić w lodówce do czasu podania. 
Na talerze włożyć pokrojone jajka, wlać chłodnik, posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.




trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz