środa, 27 lipca 2011

Chutney jabłkowy

Chutney to jeden z tych pysznych dodatków, jakich nie kupi się w sklepie.
Sami możemy zrobić smakowe kompozycje, na które mamy ochotę i te pewnie będą najpyszniejsze.
Mówiąc po polsku - chutney to sos z wyczuwalnymi kawałkami owoców lub warzyw, sos  do mięs na ciepło i zimno.
Może być morelowy, śliwkowy, żurawinowy, gruszkowy, jabłkowy, truskawkowy itp.
Niektóre rodzaje poddaje się pasteryzacji, ale te zawierające ocet  nie muszą być tak utrwalane.

Chutney jabłkowy
Składniki:
- 5 jabłek
- 3 cebule
- 2-3 pomarańcze
- 10 dkg rodzynek
- 1 papryczka chili
- 20 dkg cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- sól, pieprz, imbir, anyżek

Jabłka i pomarańcze obrać, pokroić.
Cebulę posiekać, papryczkę oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałeczki.
Do garnka włożyć owoce i cebulę, wlać ocet i gotować 15 minut,
Wsypać cukier, mieszać aż cukier się rozpuści.
Dodać rodzynki, papryczkę i wszystkie przyprawy - gotować ok. 50 minut, aż masa zgęstnieje.
Od razu przełożyć do słoików.

Źródło przepisu: "Domowe przetwory. Przyjaciółka poleca" 7/2003


1 komentarz:

  1. Wprawdzie jabłka mi się kończą i zsrobiłam juz chutney jabłkowy z chrzanem do kaszanki z grilla ( wstawię niebawem),ale Twój zapisuję do zrobienia, bo pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń