środa, 31 sierpnia 2011

Na zakończenie - Chińska zupa wyśmienita

trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Dzisiaj kończy się  ta nasza blogowa zabawa z zupami, a ja,  jak zawsze przy takich okazjach odczuwam niedosyt, że nie wszystkie pomysły zrealizowane.... że czas tak szybko przeleciał.
Na zakończenie wybrałam zupę lekką, łatwą i przyjemną (w przyrządzeniu).

Zupa wyśmienita

Nazwa taka sobie, jak dla mnie zbyt ogólnikowa, nic nie mówiąca  - pasująca do wszystkiego.
A jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Ale to tak na marginesie (w sensie językowym).

Zupa wyśmienita to propozycja z książki K.Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska", umieszczona w rozdziale "Potrawy kilkuminutowe".
Nie jest to zupa, która wystarczy na cały obiad.
Dlatego należy ją tak traktować i zaplanować towarzystwo innych, głównych dań.
Jest to jedna z tych potraw, które na zdjęciach nie wyglądają zbyt apetycznie, ale smakują rzeczywiście wyśmienicie.

Składniki:
- 10 dkg mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 białka
- 10 dkg małych pieczarek
- 1 1/2 łyżki smalcu
- 1 litr chińskiego bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 kostki drobiowej
- sól, pieprz do smaku

Pokroić mięso na bardzo cienkie paski, wymieszać z solą, mąką ziemniaczaną i białkiem.


Pieczarki obrać, pokroić w plasterki


Smalec rozgrzać w garnku, włożyć mięso, mieszając smażyć na dużym ogniu 30 sek, dodać grzyby  - smażyć 1,5 minuty na średnim ogniu.
Wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5-6 minut na małym ogniu.
Dodać sos sojowy i rozkruszoną kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować dalszą minutę.



Przepis dodaję również do akcji "Z Widelcem po Azji".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz