wtorek, 18 października 2011

Mchali z buraków



Po raz kolejny w październiku trwa akcja propagująca profilaktykę w walce z rakiem piersi.
Jedną z form poparcia jest nasz udział w akcji kulinarnej "Różowy tydzień", organizowanej przez Szarlotka.

Różowy tydzień

Dołączam do akcji sałatką gruzińską  - Mchali z buraków
Wybrałam ją, bo tu każdy składnik ma swoje wartości i znaczenie dla zdrowia.
Może za wyjątkiem octu.

Składniki:
- 1/2 kg buraków średniej wielkości
- 1/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego (dałam ocet jabłkowy swojej roboty)
- pęczek zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry, sól, pieprz
- dodałam od siebie jeszcze  2 płaskie łyżki oleju
Źródło przepisu: G.Strumiłło-Miłosz "Kuchnia gruzińska"

Przygotowałam sałatkę z 25 dkg buraczków (waga już ugotowanych) i odpowiedni zmniejszyłam ilość pozostałych składników.
Buraczki umyte i obrane ugotowałam na parze, co pozwala zachować więcej wartości warzyw.
Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
Czosnek rozetrzeć z solą i kolendrą.
W misce wymieszać buraczki z orzechami, czosnkiem i posiekaną pietruszką.
Doprawić solą i pieprzem - dodać ocet i olej, wymieszać.
Wyłożyć do salaterki, przybrać pietruszką.

III Bar sałatkowy zaproszenie


2 komentarze:

  1. Ta sałatka gruzińska jest obłędna...Spróbowałam i jestem jak najbardziej za :) Fajnie też smakuje z dodatkiem jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta sałatka jest wyśmienita. Kiedys juz próbowałam. Uwielbiam kuchnię gruzińską

    OdpowiedzUsuń