wtorek, 18 października 2011

Sok warzywno-owocowy - naturalna słodycz i smak



Ostatnio bardzo zaniedbałam  domowe przygotowywanie napojów i soków na bazie owoców i warzyw.
Najwyższy czas to nadrobić, bo już mamy sezon przeziębień i katarów.
Przygotowanie soków i napojów na ich podstawie, to naprawdę niewiele pracy.
Kilka ruchów przy myciu, obieraniu i krojeniu, a później już krótka praca maszyny.
Znaczenie takich napojów dla naszego zdrowia jest bardzo duże i chyba wszystkim znane.

Wyciągnęłam z szafki sokowirówkę i szybko powstał ten pyszny napój.
Dzisiaj wybrałam sok w tonacji ciemnoróżowej, aby w ten sposób dołączyć do akcji "Różowy tydzień".

Różowy tydzień


Pamiętajmy o profilaktyce, bo od nas samych tak dużo zależy...
Jeśli nie zrobimy tego pierwszego kroku, nie wiemy, czy potrzebujemy pomocy.

Sok z buraków, marchewki i jabłek

Ilość poszczególnych owoców i warzyw zależy od nas - dajemy według własnego uznania.
Buraki trzeba najpierw dobrze wyszorować, potem obrać.
Podobnie - umyć i obrać  marchewki i jabłka, z jabłek wyciąć gniazda nasienne.
Wycisnąć w maszynie sok i wymieszać go łyżką.
Można doprawić cukrem i solą oraz wzbogacić smak drobno posiekaną natką pietruszki.
Ja niczym nie doprawiałam, bo sok był wystarczająco słodki i pyszny...

Przepis dodaję również do akcji Sezon na jabłka2 oraz  Zwiększamy odporność

1 komentarz:

  1. A ja je robię, ale najczęściej z jabłka i marchewki:))

    OdpowiedzUsuń